Bine ai venit, Vizitator. Te rugăm să te autentifici sau sa iti creezi un cont.

Logați-vă cu numele de utilizator, parola și durata sesiunii de logare
 

Autor Subiect: 2014 ”VENATORE” la sp.Capreolus capreolus  (Citit de 6555 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline DART 2

  • Membru important
  • Mesaje postate: 217
  • Karma: +0/-0
    • www.doctor-horvath.ro
2014 ”VENATORE” la sp.Capreolus capreolus
« : Ianuarie 29, 2014, 04:18:11 p.m. »
  • Publish
  • Publish
  • De aproape doua saptamani imi ”zacea” in borseta o autorizatie pentru caprioara la selectie...Astazi m-am hotarat sa ies in teren si sa o fructific. Am avut si bucuria sa fiu acompaniat de doi oameni, buni vanatori, si in acelasi timp colegi de grupa.

    Am pornit la drum devreme, la ora 7.30 am fost in teren. Ningea marunt si zona era o uriasa ”mare” alba. Fondul acesta este renumit pentru calitatea si numarul capriorilor sai, fara tagada acest lucru este rezultatul atentiei si profesionalismului administratorului, Ing. Mosoiu Dumitru (reputat arbitru in chinologie si in acelasi timp un renumit crescator al rasei Springer Spaniel), care ne uimeste de fiecare data cu profesionalismul sau in arta cinegetica (spun asta din suflet, nu pentru ca sunt platit  :D ). Am intalnit in 3 ore mai multe carduri (5-6) de capriori, niciunul dintre acestea sub 40-50 capete si astfel vanatoarea capriorului femel la selectie a fost ”identica” cu definita din manualul de specialitate.

    Pe scurt:
    Materiale:
    - carabina Blaser R8 Professional+Bipod Harris 12-25 inch
    - cal. 243Win   
    - optica: Schmidt&Bender Kassik Hungaria (BT) 2,5-10x56 L3, telemetru Bushnell Elite Arc1600
    - munitie: Geco Express 76gr. (4,9g)
    - mijloc de transport : Suzuki Vitara 1996

    Specificatii:

    - distanta: 184 m
    - zona de intrare a glontului: baza gatului
    - distructii: minore totusi... la iesire













    Cateva concluzii:
    Desigur nu abunda pe forum imagini cu femele din specia Caprior (personal nu fac nicio diferenta intre sexe dar sunt deacord ca la unii dintre noi poate sa nasca ... anumite sentimente). Consider aceasta munitie (Geco Express 76gr) un varf excelent si extrem de precis si l-as recomanda cu incredere inclusiv pana la specia Caprior, cand este vorba de blat. Cand este vorba de SNC (sist. nervos central-periferic) pot intra in discutie si alte specii. Eu nu am sa folosesc aceasta munitie la ”mai mult” decat caprior. A fost o zi placuta, caprioara a fost ”muncita” si ma napadeste o oboseala placuta.


     

    Offline Petrica

    • Membru important
    • Mesaje postate: 50
    • Karma: +0/-0
    Re: 2014 ”VENATORE” la sp.Capreolus capreolus
    « Răspuns #1 : Ianuarie 29, 2014, 05:07:45 p.m. »
  • Publish
  • Publish
  • Felicitari doctore!
    Nu trebuie sa te "ascunzi pentru asemenea fapte"...
    Selectia este foarte necesara,iar echilibrul intre sexe trebuie facut si respectat chiar de uneori ni se pare sau ni se sugereaza de catre unii ca nu sunt bine calculate efectivele,cotele,etc.
    O fi caprioara indragita de toata lumea,dar pana la urma este o specie de interes cinegetic,si daca totul se face etic ,corect si legal,va ramane o amintire placuta si este o datorie pana la urma cum spuneam mai sus,iar cineva trebuie sa o faca si pe aceasta.
    Cum aud in multe parti nu au cine sa le realizeze cota,si sar cu oferte intre 250-300 ron pentru o autorizatie la caprioara,cu carne cu tot si organizare cu tot,ceea ce mi se pare putin jignitor fata de acest animal.Nu ma refer ca ar trebui facut un venit mai mare din asa ceva ,dar nu poti jigni acest animal la pret de 2 curcani grasi....
    Mai bine le faci atunci cu prietenii sau cu cei ce vor sa mai traga un foc ca sa nu le iasa tirul din mana pecand incepe capriorul.
    De exemplu am si eu inca 9 exemplare de scos din care doua cu boala de piele,in stadiu grav.Am extras una schioapa de piciorul din spate ,la aproximativ 200 de metri,lovitura putin sub coloana si a deviat in sus sectionand in doua coloana.
    Mai urmeaza cele 2 bolnave si mai alegem ceva.
    Cei care sunt doritori ii astept gratis,la cateva iesiri ,deoarece cumparatori la carcasa de caprioara se gasesc.
     

    Offline Milo

    • Moderator
    • Membru important
    • ****
    • Mesaje postate: 1114
    • Karma: +0/-0
    Re: 2014 ”VENATORE” la sp.Capreolus capreolus
    « Răspuns #2 : Ianuarie 31, 2014, 03:21:20 p.m. »
  • Publish
  • Publish
  • frumos DART ...acuma as intreba de ce ai dat la gat? sa ne arati ca stii sau sa nu strici la carne  0444

    ceva ce mi-ar placea sa incerc...desigur nu la 184 de metri
     

    Offline DART 2

    • Membru important
    • Mesaje postate: 217
    • Karma: +0/-0
      • www.doctor-horvath.ro
    Re: 2014 ”VENATORE” la sp.Capreolus capreolus
    « Răspuns #3 : Ianuarie 31, 2014, 04:44:11 p.m. »
  • Publish
  • Publish
  • Mai prins Milo norocel
    Am sa ma  citez cu voia ta,am raspuns pe forumul unde sunt moderator la intrebare.

    ”Atunci cand am in fata un animal linistit si am si destul timp sa ochiesc " ingrijit " aleg baza gatului.Nu intra sa zic asa in normalul meu sa ochiesc la gat dar...o fac uneori cand conditiile se "reunesc".Zilele trecute am avut ocazia sa ma "antrenez" la rapitoare si am fost cu "materia" la zi :), consider ca lovitura la gat peste distanta de 100 m este una norocoasa si cere f.mult antrenament sa poti sa zici ca o poti face constant...pana la urma de ce sa alegi sa tragi la gat cand "blatu-i" cat casa ?
    Dar uite chiar si asa , uneori,si eu ma incumet cand ma simt in stare si trag la gat, de data asta am facut-o si la o distanta mai mare ...m-a furat peisajul :o pt. ca masurarea distantei am facut-o cu telemetru ... dupa foc ...insa mi-a venit bine si focul l-am slobozit responsabil.”


    Da,vanez femelele din sp.caprior si pt. calitatea deosebita a carnii,aceasta este superioara masculului (organoleptic).Atunci cand vanezi o iada sau o capra negestanta(chiar si f.batrana) ai parte de asaceva.In meniul restaurantelor traditionale romanesti este trecut ”Ciorba de vacuta”facand analogie...stia si stie romanul ce stie...si nu ciorba de vitel,tauras sau bou 021.
    Inca un raspuns 0001
    @Milo”acuma as intreba de ce ai dat la gat? sa ne arati ca stii sau sa nu strici la carne  0444
    ...pt. ca de felul meu sunt o fiinta laudaroasa si probabil nu am primit atentia cuvenita in copilarie...si am trecut la recuperari 0001 si desigur sa nu stric carnea 999.

     

    Offline mihai_ionut_daniel

    • Moderator
    • Membru important
    • ****
    • Mesaje postate: 368
    • Karma: +0/-0
    Re: 2014 ”VENATORE” la sp.Capreolus capreolus
    « Răspuns #4 : Ianuarie 31, 2014, 09:09:14 p.m. »
  • Publish
  • Publish
  • toamna trecuta cand am vanat isarzii ghidul cu care am mers pe munte mi-a spus clar din prima zi ... nu tragi la gat!!!
    trage la cutia toracica ...asa suntem siguri ca gasim vanatul dupa
    deh ...a vazut 243-ul...
    primul a cazut la 245 de metrii ....cu un glont la baza gatului . a zambit si nu a zis nimic
    al doilea la 80 m cu un unghi foarte aiurea ...glont intrat in unghiul mandibulei , iesit prin gat . dupa al doilea mi-a spus ca data viitoare sa trag unde vreau eu ca trag bine.

    http://www.vanatoare.info/forum/index.php/topic,1517.0.html
    eu zic ca atunci cand iti cunosti bine arma ... baza gatului sau toracele sunt la indemana atat la 50 de metrii cat si la 300
    scuze gresisem ceva la distanta dar mi-am verificat notitele si am modificat
    ps ... doctore cu toti avem nevoie de laude si mai avem si tendinta catre ... IN NICI UN CAZ EXAGERAE ....doar lungire , latire , crestere in kilograme sau lungime de colti
     

    Offline aedob04

    • Moderator01
    • Membru important
    • ****
    • Mesaje postate: 1162
    • Karma: +0/-0
    Re: 2014 ”VENATORE” la sp.Capreolus capreolus
    « Răspuns #5 : Februarie 01, 2014, 12:03:05 a.m. »
  • Publish
  • Publish
  • Un foc de bucatarie!!  norocel Daca avea ceva pe cap nu cred ca trageai la gat.
    Succesele nu trebuiesc explicate!  333
    "Oriunde e bine, dar la vanatoare e cel mai bine."
     

    Offline claudiu

    • Moderator
    • Membru important
    • ****
    • Mesaje postate: 3389
    • Karma: +0/-0
    Re: 2014 ”VENATORE” la sp.Capreolus capreolus
    « Răspuns #6 : Februarie 01, 2014, 01:16:50 p.m. »
  • Publish
  • Publish
  • In primul rand, felicitari!  norocel
    In al doilea rand, salutari domnului Mosoiu.
    In al treilea rand, spune-ne ce faci cu carnea?
    "Pasiunea vanatului...ne vine de departe si de demult - asa de departe si de demult incat, cugetand, simt un aspru fior..." Mihail Sadoveanu
     

    Offline DART 2

    • Membru important
    • Mesaje postate: 217
    • Karma: +0/-0
      • www.doctor-horvath.ro
    Re: 2014 ”VENATORE” la sp.Capreolus capreolus
    « Răspuns #7 : Februarie 01, 2014, 02:53:37 p.m. »
  • Publish
  • Publish
  • Multumesc norocel!
    Ii transmit  0001.
    Ce fac cu carnea?
    -dezosez carcasa(sotia 999),maruntisul ca urmarea dezosarii si fasonatului merge la impachetat(se noteaza pe punga sp.si data...important pt. ca dupa 3 luni de congelare carnea incepe sa-si piarda din calitati chiar daca este comestibila in continuare)pt. viitoarele tocanite,organele la ”colectia” de organe pt. drob sau placinta de organe.Bucatile frumoase de carne taiate potrivit ajung intr-un amestec de sare cu condimente si ierburi in prima faza(2 sapt.) apoi in pat de zahar(1 sapt.) urmeaza legarea cu sfoara si pusul  la scurs/uscat/zvantat intr-un loc cu circulatie buna de aer,am un loc amenajat pe veranda si il folosesc  iarna pt. ca doar atunci fac acest sortiment.In momentul in care sa oprit picuratul bucatile le mai las cateva zile pana se vad urme vizibile ca acestea se strang dupa care merg la fum.Fumul il dau la afumatoarea unei bune cunostinte de a mea care le da intr-o saptamana cam 2-3 fumuri(in medie de 2 ore,asa am inteles ca face... nu sunt un specialis al metodei dar imi convin cum ies ).Apoi ii agat in continuare la uscat nu inainte de a face o taietura transversala sa vad culoarea si desigur verific si gustul in aceasta faza  333.Uscare din acest punct tine de gust,personal prefer sa fie f.tare iar culoarea uniforma pe toata sectiunea,familia mea o prefera mai moale de aceea la jumatate din ele opresc uscarea si le bag in congelator.Ale mele stau agatate pana vine caldura...asta daca mai ramane ceva... uneori ramane.
    Condimentarea,sarare trebuie sa tina cont de dezhidratarea bucatilor pt. ca odata cu pierderea de apa acestea se concentreaza si cine nu suporta ”actiunea” poate avea surprize,mie nu-mi displace fenomenul pt. ca...merge mai bine berea sau...vinul 021!
    ”Deficienta” acestei metode pe care o accept este ca ne punand nitriti(un conservant...dar care in organismul consumatorului produce niste nitrozamine cu un efecte...cel putin incalculabile1?) culoarea pe sectiune a produsului este un brun uniform daca bucata este bine uscata sau brun uniform cu un interior usor bordo si mai moale la bucatile mai putin uscate.Folosind nitriti culoarea ramane ”vie” si uniforma pe intreaga suprafata.Astfel la tarabele cu produse ”naturale/traditionale” poti vedea ce este conservat traditional si ce este conservat...chimic 0002.
    Pai cam asta fac cu carnea...pastrama de caprioara(doar din capriora fac pastrama la aceasta sp.)...Made by Horvath   

    Offline DART 2

    • Membru important
    • Mesaje postate: 217
    • Karma: +0/-0
      • www.doctor-horvath.ro
    Re: 2014 ”VENATORE” la sp.Capreolus capreolus
    « Răspuns #8 : Februarie 01, 2014, 03:06:14 p.m. »
  • Publish
  • Publish
  • Un foc de bucatarie!!  norocel Daca avea ceva pe cap nu cred ca trageai la gat.
    Succesele nu trebuiesc explicate!  333


    Trei de DA  norocel!
    Asa este.

    Offline aedob04

    • Moderator01
    • Membru important
    • ****
    • Mesaje postate: 1162
    • Karma: +0/-0
    Re: 2014 ”VENATORE” la sp.Capreolus capreolus
    « Răspuns #9 : Februarie 01, 2014, 08:47:08 p.m. »
  • Publish
  • Publish
  • Apoi Mr. Horvath trebuie sa pui si poze, altfel povestesti retete empirice!!
    Serios vorbind, o reteta scrisa pe indelete ti-ar ar aduce multe  norocel  norocel de la mine, ... si cred ca ar mai fi cativa pe aici!
    "Oriunde e bine, dar la vanatoare e cel mai bine."
     

    Offline claudiu

    • Moderator
    • Membru important
    • ****
    • Mesaje postate: 3389
    • Karma: +0/-0
    Re: 2014 ”VENATORE” la sp.Capreolus capreolus
    « Răspuns #10 : Februarie 05, 2014, 10:02:16 a.m. »
  • Publish
  • Publish
  • Spune-ne mai multe despre pastrama (la topicul dedicat)... 0001
    "Pasiunea vanatului...ne vine de departe si de demult - asa de departe si de demult incat, cugetand, simt un aspru fior..." Mihail Sadoveanu
     

    Offline DART 2

    • Membru important
    • Mesaje postate: 217
    • Karma: +0/-0
      • www.doctor-horvath.ro
    Re: 2014 ”VENATORE” la sp.Capreolus capreolus
    « Răspuns #11 : Februarie 09, 2014, 09:39:43 a.m. »
  • Publish
  • Publish
  • Surprize ”parazitologice” in aceasta iarna.Infestatie medie spre mare cu Hypoderma sp.

    Se vede clar ca afecteaza ”doar” tesultul conjunctiv subcutanat si lasa gauri vizibile in pielea animalului,organismul gazda ”organizeaza” in jurul larvelor o capsula.Prin indepartarea atenta a tesutului conjunctiv odata cu acesta se indeparteaza si larvele incapsulate ramanand astfel carcasa curata si poate fi ”data” in consum neconditionat.
    Desigur o astfel de imagine poate ingrozi pe vanatorul incepator ”nefamiliarizat” cu acest...parazit.












    Offline aedob04

    • Moderator01
    • Membru important
    • ****
    • Mesaje postate: 1162
    • Karma: +0/-0
    Re: 2014 ”VENATORE” la sp.Capreolus capreolus
    « Răspuns #12 : Februarie 10, 2014, 01:26:13 a.m. »
  • Publish
  • Publish
  • Taunele de piele.
    "Oriunde e bine, dar la vanatoare e cel mai bine."
     

    Offline DART 2

    • Membru important
    • Mesaje postate: 217
    • Karma: +0/-0
      • www.doctor-horvath.ro
    Re: 2014 ”VENATORE” la sp.Capreolus capreolus
    « Răspuns #13 : Februarie 10, 2014, 07:53:09 p.m. »
  • Publish
  • Publish
  • Da...

    Offline claudiu

    • Moderator
    • Membru important
    • ****
    • Mesaje postate: 3389
    • Karma: +0/-0
    Re: 2014 ”VENATORE” la sp.Capreolus capreolus
    « Răspuns #14 : Februarie 11, 2014, 06:55:03 p.m. »
  • Publish
  • Publish
  • Am intalnit in 3 ore mai multe carduri (5-6) de capriori, niciunul dintre acestea sub 40-50 capete si astfel vanatoarea capriorului femel la selectie a fost ”identica” cu definita din manualul de specialitate.

    Poti detalia un picut?
    "Pasiunea vanatului...ne vine de departe si de demult - asa de departe si de demult incat, cugetand, simt un aspru fior..." Mihail Sadoveanu
     

     


    Facebook Comments