Vanatoare in Romania

 
Vă rugăm să vă logaţi sau să vă înregistraţi.Autor Subiect: Cerbul in Ungaria si/sau Romania  (Citit de 9596 ori)

Offline claudiu

 • Moderator
 • ****
 • Mesaje postate: 3389
 • Karma: +0/-0
Re: Cerbul in Ungaria si/sau Romania
« Răspuns #30 : Octombrie 23, 2011, 09:47:02 p.m. »
Esti om umblat in teren si pasionat, stii sa interpretezi ce vezi - fa un efort si trage o fuga la o vanatoare mai la vest, chiar si fara arma, numa sa arunci un ochi pe acolo vreo 2-3 zile! Bag mana-n foc ca o sa reluam discutia in alti termeni.

Ar fi un bun prim pas, @Zen.  norocel
« Ultima Modificare: Octombrie 23, 2011, 10:01:28 p.m. de claudiu »
"Pasiunea vanatului...ne vine de departe si de demult - asa de departe si de demult incat, cugetand, simt un aspru fior..." Mihail Sadoveanu

Offline aedob04

 • Moderator01
 • ****
 • Mesaje postate: 1162
 • Karma: +0/-0
Re: Cerbul in Ungaria si/sau Romania
« Răspuns #31 : Octombrie 23, 2011, 10:01:18 p.m. »
Victor, si cati din cerbii prezenti si/sau vanati la voi i-ati cunoscut din anii precedenti? Ce experiente ai in legatura cu asta?
"Oriunde e bine, dar la vanatoare e cel mai bine."

Offline zenaldiak

 • Membru important
 • Mesaje postate: 451
 • Karma: +0/-0
Re: Cerbul in Ungaria si/sau Romania
« Răspuns #32 : Octombrie 23, 2011, 10:13:49 p.m. »
Discutia noastra nu am considerat-o ca pe o disputa....
Eu nu am apreciat la modul degradant ce este dincolo. In mod laudabil, au avut buna initiativa de a trimite in acele vremuri trecute, oameni sa invete cum se face , se cultiva vanatoarea, nascandu-se prin acei oameni o traditie frumoasa si un fenomen demn de respectat.
Am spus doar ca este deosebit fata de ce este la noi, in prisma conditiilor existente din cauze pe care nu le putem controla majoritatea.. Consider in continuare ca ceea ce se intampla in timpul cautarii exemplarului dorit, truda, emotiile, smd, sporesc valoarea vanatorii(si nu neaparat a trofeului dobandit), ca sa raman in termenii agreati de Viktor.

In ceea ce priveste pasii de facut afara, sunt de acord si mi-ar placea la culme, sunt dispus la orice inseamna invatatura in vanatoare.Sunt doar limitat de resurse pt a face acest lucru in viitorul apropiat(pana acum ne-au taiat salariile, acum ne taie pe noi)...

In ceea ce priveste ambitiile, ai dreptate din nou.Chiar nu stam rau cu ambitiile.In ceea ce priveste cerbii, eu 4 ani asi face doar selectie de acum incolo, daca ar fi dupa mine.Indeplinirea restului conditiilor necesare recoltarii peste cativa ani a 20 de cerbi medaliati, nu o putem influenta, cu exceptia hranei complementare, combaterii braconajului si al amenajarilor unde ne permite mama natura.ICu asigurarea linistii , limitarea acesului pe fond, din pacate suntem limitati de legislatie.......

Conditiile astea ne fac viata amara, trebuie sa gasim mijloace pentru ale dejuca....,

PS. Apropo de filmul postat, foarte frumos si impresionant totodata, banuiesc ca e o priveliste comuna acolo, insa, daca ati avea rapitoarele existente numai la noi pe fond, fara vanatoare, fara braconaj, in 5 ani ce ar mai ramane, cu toate ca se considera benefic efectul rapitoarelor asupra calitatii efectivelor?Chiar daca ar ramane suficienti, ar fi mult mai dispersati pe teritorii.Cate stani sunt in imediata apropiere, sau chiar in imina zonei respective?Ce fel de oameni sunt pastorii de la aceste stane daca exista, cum se pune problema in legislatie, vis-a-vis de abaterile acestora...?
Deci in concluzie despre asta este vorba: diferentele sunt cauzate de cumulul conditiilor de care tot vorbesc si sunt rastalmacit, sau neanteles.. La acestea se adauga sigur si diferentele privind factorul uman:mentalitati, disponibilitati etc..

Respecte....
« Ultima Modificare: Octombrie 23, 2011, 11:05:37 p.m. de zenaldiak »
ZEN

Offline violiv

 • Moderator
 • ****
 • Mesaje postate: 1165
 • Karma: +0/-0
Re: Cerbul in Ungaria si/sau Romania
« Răspuns #33 : Octombrie 23, 2011, 10:32:25 p.m. »
Cred c-am uitat sa pun ghilimele la "disputa"...n-am vrut sa sune ca "cearta" ci ca "schimb constructiv de pareri".

In privinta selectiei eu am un pic alta parere. Spui ca ai constant pradatori aprigi pe fond si nici iernile nu-s tocmai usoare pe la voi. Cred ca Mama Natura are singura mijloacele sa-si faca selectia. Acolo nu-i nevoie neaparata de selectie ci de o sporire initiala a populatiei. Selectioneaza si vanatorii dar natura continua sa-si ia portia indiferent de cat de bine o fac vanatorii - per total da cu ( - ). 5 ani n-as face decat sa numar si fotografii. Daca incepe sa-mi dea cu ( + ) atunci ma gandesc si la cate o "stearpa" sau "stramb"...pana atunci, orice exemplar prezent in teren e valoros, fie el surd, chior sau schiop.

Offline claudiu

 • Moderator
 • ****
 • Mesaje postate: 3389
 • Karma: +0/-0
Re: Cerbul in Ungaria si/sau Romania
« Răspuns #34 : Octombrie 23, 2011, 10:45:24 p.m. »
Nu neaparat un cerb cu trofeu slab e un cerb slab...ce nu face fata selectiei naturale...
"Pasiunea vanatului...ne vine de departe si de demult - asa de departe si de demult incat, cugetand, simt un aspru fior..." Mihail Sadoveanu

Offline zenaldiak

 • Membru important
 • Mesaje postate: 451
 • Karma: +0/-0
Re: Cerbul in Ungaria si/sau Romania
« Răspuns #35 : Octombrie 23, 2011, 11:04:29 p.m. »
Pai tocmai.Acest subiect a fost rumegat deja pe forumuri.Selectie se poate face si de catre vanatori.Se cunosc si "linii" specifice, dupa particularitati dominante ale modelelor trofeelor, deci selectia celor care "degradeaza" calitatea se poate face.La noi (cine cunoaste) se pot recunoaste in multe situatii , tipuri de trofee dupa zone:Calimani, M-tii Gurghiului, Harghita-Homorod-Ivo, Cristur, smd...Sunt si altele poate, dar nu le cunosc.La noi apar cei din cele vazute in munti Gurghiului, iar dinspre sud din zona Cristur   .

Normal ca unde efectivul e mic, numeric vorbind, nu se impun selectii de regula, dacat exceptional..

Rapitoarele fac selectia produsa de ele sa para uneori o loterie, nu intotdeauna exemplarele slabe fizic, sunt victimele lor, asa cum nu intotdeauna exemplare cu trofee bune sunt mai viguroase si "scapa"... Oportunismul rapitoarelor fac valabile aceste principii.

Respecte....
« Ultima Modificare: Octombrie 23, 2011, 11:10:32 p.m. de zenaldiak »
ZEN

Offline claudiu

 • Moderator
 • ****
 • Mesaje postate: 3389
 • Karma: +0/-0
Re: Cerbul in Ungaria si/sau Romania
« Răspuns #36 : Octombrie 24, 2011, 08:26:50 p.m. »
La noi (cine cunoaste) se pot recunoaste in multe situatii , tipuri de trofee dupa zone:Calimani, M-tii Gurghiului, Harghita-Homorod-Ivo, Cristur, smd...Sunt si altele poate, dar nu le cunosc.La noi apar cei din cele vazute in munti Gurghiului, iar dinspre sud din zona Cristur   .


Poti detalia un pic?
"Pasiunea vanatului...ne vine de departe si de demult - asa de departe si de demult incat, cugetand, simt un aspru fior..." Mihail Sadoveanu

Offline zenaldiak

 • Membru important
 • Mesaje postate: 451
 • Karma: +0/-0
Re: Cerbul in Ungaria si/sau Romania
« Răspuns #37 : Octombrie 25, 2011, 09:57:02 p.m. »
Tipul specific zonei Muntilor Gurgiului, prezinta ramura a doua(ghetarului) slab dezvoltat, lipsa, ori inlocuit de cate un nod, sau prezent asimetric, respectiv numai pe o parte. Coroana deasemenea este formata de regula din ramuri asimetrice intre ele(la o coroana), iar prajina, in zona de sub coroana, se lateste, formand o circumferinta neregulata, uneori aplatizata, ce aduce surplus de materie in raport cu inaltimea , respectiv greutate mai mare a trofeului. Inclusiv grosimea prajinei este mai mare in raport cu inaltimea, incepand aproximativ de la al 5-lea sau al 6 -lea an de viata, deschiderea prajinilor fiind in forma de "V" sau amfora, mai aemanatoare celor din Calimani..., .
Tipul din Calimani este asemanator pe undeva celui din Muntii Gurghiului,  cu mentiunea ca ramura ghetarului este de regula prezenta, simetric, daca nu e afectat de lovituri, ruperi etc...
La tipul ce apare preponderent dinspre Cristur, procentul cu ramura ghetarului prezenta este mai mare decat la tipul din M-tii Gurghiului, dar mai mic decat ale celui din Calimani, iar coroana e formata din ramuri aproximativ egale, cel putin cate doua, insa portiunea de sub coroana nu se ingroasa atat de mult, deschiderea celor doua prajini fiind de multe ori in forma de "inima' cum se mai spune pe la noi.Am sa fac niste schite,, dar numai dupa postarea filmului pe care l-am promis, si cu care sunt dator..
In mare cam atat.
Eu sunt "crud" inca, dar cunosc oameni care nimeresc destul de precis zona de provenienta a unui trofeu, dupa particularitatile acestea..., si ii invidiez, pt ca in spatele acetei experiente se afla o viata brodata cu multe momente frumoase, va dati seama...........
Respecte.....
« Ultima Modificare: Octombrie 25, 2011, 10:14:21 p.m. de zenaldiak »
ZEN

Offline 8x57

 • Membru important
 • Mesaje postate: 1418
 • Karma: +1/-0
Re: Cerbul in Ungaria si/sau Romania
« Răspuns #38 : Octombrie 27, 2011, 03:30:08 a.m. »
Pai tocmai aici e problema! Intr-un lant muntos cum e Caliman - Harghita aveti mai multe "linii" specifice. Practic in aceleasi conditii de viata sau dezvoltat mai multe linii genetice specifice pe acelasi  aliniament muntos. Tocmai aici e problema ! Cerbul care in mod normal migreaza e obligat sa ramana in zonele de refugiu ca sa-si mentina pielea negaurita. Cerbii sau refugiat sus in munte din cauza numarului scazut de exemplare si a izolari s-au format aceste populati cu trofee caracteristice.

In ziua de azi  la noi vanatoarea e perceputa in primul rand ca ocrotire a vanatului apoi vine gospodarirea . (vadászat és vadgazdálkodás).

 Inteleg eu problema rapitoarelor dar daca tinem cerbul sus in munte sigur rapitoarele oportuniste  au  sanse mult mai mari sa rapuna un cerb  care chiar daca e puterea varstei trebuie sa alerge pe zapada in care se scufunda si nici selectia nu se face dintr-un grup de 20 de exemplare ci din 2-3.
In alta ordine de idei reglatul numarului rapitoarelor tot cu arma se face. Totusi nu trebuie sa le vedem ca pe o concurenta  ci ca pe un vanat care pana la urma tot de noi depinde.

Acum lasind problema cerbului  la o parte sunt de parere ca cea mai mare problema a vanatorii din romania este educatia vanatorului. Felul in care devii vanator si ambitile pe care doresti sa le realizezi dupa ce-i voie sa porti arma .

In ungaria dupa cel de-al doilea razboi mondial daca bine tin minte asociatile de vanatoare s-au infiintal in 1947, pana pe la inceputull anilor  '50 Nu sa vanat ! doar sa avut grija de vanat .Arme la vanatori nu erau , doar asociatia avea un numar foarte restrins de arme lise care se putea imprumuta din cand in cand . Vanat mare nu sa vanat deloc dar paznici lucrau de zor la ingrijirea , inmultirea si supravegherea vanatului. Erau " case de paznici de vanatoare " facute din stuf undeva in mijlocul nimicului. Paznicul traia acolo asa ca odata pe saptamana i se aducea mincare, apa  si lumanari. Cindva pe la sfirsitul anilor '50 au inceput sa se dea citeva autorizati de tap . Prin ani 60 a inceput eliberarea autorizatilor pentru straini si incetisor si pentru cetateni maghiari . Apoi a fost voie sa ai arma lisa si carabinele au devenit armele cartonate,adica in proprietatea asociatiei si asta a tinut pana in anii 80.  Azi cine merge la scoala de vanatori are toate sansele sa aiba profesori care la vremea respectiva au pus bazele "suprapopulari" de azi. Sa inveti de la asemenea oameni sau pur si simplu sa-i auzi doar povestind e ceva deosebit. Pastrarea acestor valori se poate face doar prin educatie. Asa cum spunea Violiv nu e voie sa ne gandim la ce va fi anul viitor ci la ce va fi peste 20 de ani. Catastrofa vanatorilor e lipsa unei institutii care sa-i invete   cum trebuie sa priveasca vanatul si vanatoarea.
Se poate rade  sau chiar se pot desconsidera  oameni care se imbraca "domneste " si isi pun si cravata  apoi urca in SUV si  ies la o vanatoare in boncanit sau  alergat,  dar ar fi mult mai fericit daca am intelege de ce o fac . In germania sau cehia e de neconceput sa dai examen fara sa-ti faci scoala ,care dureaza un an. Costumul verde, palaria, botezul si restul "snobismelor" sunt parte din traditia unei scoli  nu sunt necesare  pentru o vanatoare reusita dar sunt necesare pentru educarea generatilor viitoare in spiritul respectului fata de cei ce ne-au lasat vanat in teren.
Atata vreme cat nu va exista o scoala serioasa care sa dea permis de vanatoare doar celor ce intradevar isi insusesc  cunostintelor necesare situatia nu se va imbunatati.
Cunostintele despre vanatoarea ca  sport  si conditia fizica sunt importante, dar practicarea meseriei vanatoresti cu umilinta e indispensabila daca dorim sa avem ce vana si maine.
Se poate da calificativul de exceptional vanatorului care vaneaza unul din cei doi cerbi de pe o suprafata de 100.000 ha si  nesuficient celui care nu vaneaza nimic din 1000 de bucati de pe aceiasi suprafata. Adevart unul e foarte iscusit dar care ?  va intreb  pe care din aceste doua teritori a-ti dori sa vanati in viitor ?înainte de a scrie un cuvânt
îmi găsesc totdeauna timp
să stau de vorbă cu el
(Louis Savary)

Offline 8x57

 • Membru important
 • Mesaje postate: 1418
 • Karma: +1/-0
Re: Cerbul in Ungaria si/sau Romania
« Răspuns #39 : Octombrie 27, 2011, 03:57:59 a.m. »
"Am spus doar ca este deosebit fata de ce este la noi, in prisma conditiilor existente din cauze pe care nu le putem controla majoritatea.. Consider in continuare ca ceea ce se intampla in timpul cautarii exemplarului dorit, truda, emotiile, smd, sporesc valoarea vanatorii(si nu neaparat a trofeului dobandit), ca sa raman in termenii agreati de Viktor."

Ce crezi cite munca iti ia sa gasesti  asa un exemplar  si cite emotii primesti la o asemenea vanatoare ?


« Ultima Modificare: Octombrie 27, 2011, 03:59:43 a.m. de 8x57 »
înainte de a scrie un cuvânt
îmi găsesc totdeauna timp
să stau de vorbă cu el
(Louis Savary)

Offline florin.t

 • Membru important
 • Mesaje postate: 38
 • Karma: +0/-0
Re: Cerbul in Ungaria si/sau Romania
« Răspuns #40 : Octombrie 27, 2011, 01:52:48 p.m. »
Ca parere personala, una e gospodarirea si vanatoarea la campie si alta la munte. La campie poti sa pui hrana unde si cand vrei, poti sa combati usor rapitoarele si braconajul , la munte  e altceva. Mentalitatile locuitorilor sunt total diferite in cele doua tari. In Ungaria vanatul e proprietatea detinatorului de teren (din cate stiu) la noi e bun public. In RO dupa 10 ani de gospodarire poti sa pierzi fondul dupa ce ai bagat bani si munca .
Tinand cont de acestea ar trebui sa facem o comparatie.
Si mie mi-ar placea sa merg la vanatoare si sa pot alege din cateva trofee cel care-mi place dar din pacate la noi nu cred ca voi apuca asemenea vremuri .
Nu cred cautarea si gasirea vanatului la noi la cerb mai emotionanta decat cea din Ungaria ci doar mai frustranta prin prisma faptului ca ai mari sanse sa iei autorizatie si sa nu vezi nimic, darmite ceva de soi. In conditile in care as vrea sa vanez cerb sigur as alege varianta "condus la vanatoare" in locul variantei neaose cu paznicul care te duce si el pe unde stie sperand ca "ai mancat ceva cand erai mic" .

Offline 8x57

 • Membru important
 • Mesaje postate: 1418
 • Karma: +1/-0
Re: Cerbul in Ungaria si/sau Romania
« Răspuns #41 : Octombrie 27, 2011, 10:19:12 p.m. »
Mda....  asta e un aspect care mie imi scapa tot timpul. La noi nu se dau autorizati care trebuiesc folosite pana la data  cutare. Se plateste doar vanatul  cazut sau in cazul mai putin fericit  vanatul ranit .
înainte de a scrie un cuvânt
îmi găsesc totdeauna timp
să stau de vorbă cu el
(Louis Savary)

Offline claudiu

 • Moderator
 • ****
 • Mesaje postate: 3389
 • Karma: +0/-0
Re: Cerbul in Ungaria si/sau Romania
« Răspuns #42 : Octombrie 30, 2011, 12:15:06 a.m. »
Cred ca cei ce nu au vazut Ungaria salbatica au impresia ca acolo la vanatoare e cam asa:

"Pasiunea vanatului...ne vine de departe si de demult - asa de departe si de demult incat, cugetand, simt un aspru fior..." Mihail Sadoveanu

 

SMF 2.0.15 | SMF © 2016, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder
Simple Audio Video Embedder

ModernDark64 design by BlocWeb