Vanatoare in Romania

Vanatoare => Optica si alte accesorii => Diverse => Subiect creat de: claudiu din Iulie 19, 2009, 04:35:41 p.m.

Titlu: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: claudiu din Iulie 19, 2009, 04:35:41 p.m.
Nu am reusit mare lucru doar cu catarea si inaltatorul asa ca ma gandesc sa imi iau ceva dedicat pentru goana. Voi ce ati alege din cele de mai sus si mai ales de ce?
Titlu: Re: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: 8x57 din Iulie 19, 2009, 10:09:49 p.m.
Eu as alege Schmidt & Bender din motive de service. Nu neaparat trebuie sa fie luneta de vina , se mai impiedica omu ,mai cade luneta
Swaro mi se pare ireal de scump pentru o luneta de zi. La goana in padure folosesc  S&B 1,5-6x 42  pusa pe 1,5 si poti trage fara probleme la 5 m. Nu cred ca e cazul sa lasi porcu sa se apropie mai mult.
Docterul e foarte bun totusi e chestie de obisnuinta,eu m-am obisnuit cu lunetele si cind ma uit prin docter nu zic ca nu vad bine ...dar ma simt de parca as conduce un Jaguar cu volan pe dreapta.
Titlu: Re: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: shabazz din Iulie 19, 2009, 11:05:13 p.m.
am ales Docter ... deoarece am si eu un holo sight ... si este mult mai practic si mai usor de intretinut pt o vanatoare gen goana.... de docter nu iti faci griji ca se deregleaza nici daca il scapi pe jos .... pe cand luneta e mai cu schepsis

parerea mea  ;)
Titlu: Re: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: violiv din Iulie 19, 2009, 11:45:58 p.m.
Daca discutia se refera strict la "piesele" enuntate, atunci Docter sa fie.
Motivele cred ca le-am mai spus de multe ori - cel mai usor de achizitionat tinta, cel mai mare camp de vedere si cele mai putine restrictii impuse de dispozitiv in calea lui, liber de paralaxa, la fel de vizibil pe tinta la 1 m ca si la 50 m. Limita lui ar fi undeva pe la 75 m distanta dincolo de care dimensiunea punctului devine mare de tot si tirul devine imprecis. Ca sa functioneze foarte bine trebe pus cat mai aproape de ochi iar arma sa fie astfel configurata incat sa pice perfect, sa nu stai sa-l cauti cand epolezi (de fapt si cand tragi pe catare si inaltator asta e o conditie esentiala pentru reusita - trebe sa se alinieze singure in fata ochiului nu sa stai sa le potrivesti). In plus e mic, usor, nu se simte pe arma. Cateva din neajunsuri sunt ajustarea automata a luminozitatii  care are o curba diferita de cea a luminii ambientale si este un pic prea stralucitor la lumina ambientala medie ca si dimensiunea punctului destul de mare - un reticul combinat cu punct fin si cerc sau cruce mi se pare mai avantajos - cam asa:

http://swfa.com/ATN-Ultrasights-C13.aspx (http://swfa.com/ATN-Ultrasights-C13.aspx)

Trijicon poate fi o alegere la fel de buna mai ales in configuratia fara baterii:

http://www.trijicon.com/pdfs/RMR_Specs.pdf (http://www.trijicon.com/pdfs/RMR_Specs.pdf)

dar are acelasi dezavantaj al "punctului" mare.

Dezavantajul Docter-ului este ca raza este trimisa spre lentila prin aer - orice pica in drumlul acestei raze il face inutil - daca pica zapada, o frunza, etc. intre lentila si partea din spate (unde are o lentila micuta-micuta) trebe sa te opresti si sa-l stergi bine.

Sistemele red-dot gen Aimpoint au singurul dezavantaj faptul ca dau o imagine asemanatoare cu ce obtinuta prin luneta - oricat de micute ar fi, tot "decupeaza" ceea ce vezi din campul vizual si tendinata mare a ochiului este sa nu bage in seama restul, oricat te-ai munci sa ochesti cu ambii ochi deschisi. Daca tot e sa pui unul pe arma, mai bine pui o luneta cu 1-Zx si ai si avantajul unui reticul si al unei posibile magnitudini mai mari.

O chestie interesanta este sistemul prismatic de la Leupold:

http://www.leupold.com/tactical/products/scopes/prismatic-riflescope/prismatic-1x14mm-tactical-illum-reticle/ (http://www.leupold.com/tactical/products/scopes/prismatic-riflescope/prismatic-1x14mm-tactical-illum-reticle/)

Inafara de dimensiuni si rezistenta, piesa de rezistenta este sistemul optic bazat pe prisme nu pe lentile. Ce face in plus e dificil de explicat, pana nu privesti prin dispozitiv comparativ cu unul clasic, cu lentile, nu realizezi. In plus, si reticulul este mult mai bine desenat decat simplul punct si este vizibil si fara baterie fiind desenat la fel ca la o luneta nu un fascicul reflectat - rusii au facut ceva asemanator pentru soldatii lor pe vremea razboiului din Cecenia si chiar era misto de ochit prin el.

Niciuna din optiuni nu este perfecta si lipsuri au toate. Cel mai bine este sa le poti incerca "pe viu", in teren asemanator cu cel unde mergi la vanatoare, eventual montate pe arme si sa si poti trage in ceva ar fi idealul.

sau sa le combini :P
Titlu: Re: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: babon din Iulie 20, 2009, 01:13:34 a.m.
@Vio ..... aproximativ acum un an ... primeam amandoi sfaturi "sa ne luam o camera" ... si cate si mai cate am incins pe tema opticii de goana.
Am ales Docter ... mic, usor, super rezistent si mult mai "jos" decat Eotechul.  Daca ar fi si Docterul inchis si protejat ca si Eotechul si sa aiba acelasi reticol care permite mult mai usor tirul la distanta mai mare ........... as lua cate unul pe fiecare arma ... fie singur ... fie in combinatie cu orice luneta.

Titlu: Re: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: violiv din Iulie 20, 2009, 08:06:22 a.m.
Adica asa?Intre timp am avut vreme sa testez limitele fiecaruia in parte - nu mai zic ce amar decartuse am prapadit in poligon tot trecand de la unul la altul - si am ajuns la concluzia ca "universal" nu exista si prea specializat este limitativ. Drept care am trecut la solutia combinatiei. Ramane doar sa vad cum imi convine sa le reglez pe cele doua - de pornire va fi aceeasi munitie dar doua distante diferite: 75 m pentru hollow (asta e testat indelung si pare distanta cea mai potrivita) si 150 pt. luneta dar daca am bafta de un glont ceva mai usor decat cel pentru mistreti si care sa mearga pe aceeasi verticala ar putea interveni schimbari: 75 m pt hollow raman dar merg la 100-150 cu glontul greu si 150-200 cu cel usor. Cum mi-o fi norocul. :P
Titlu: Re: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: babon din Iulie 20, 2009, 09:12:31 a.m.
Asa oarecum .... dar cel putin cu o protectie superioara ca si acesta  http://www.armoria.fi/vanhat_pyssyt/vaihtoaseet2.html (http://www.armoria.fi/vanhat_pyssyt/vaihtoaseet2.html)   .... daca nu se poate inchis ermetic ca si Eotechul.   Intradevar hollowul este o chestie misto dar sufera din cauza sistemului deschis de proiectie. Aici am gasit eu hiba lor si acum un an cand ma dadeam de ceasu mortii si combateam suprematia lor. Cu putina grija putem evita mizeria , zapada , frunzele sau alti balauri care si-ar gasii locul intre lentila si sursa laserului.
Titlu: Re: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: eltorro din Iulie 20, 2009, 09:54:31 p.m.
Din optiunile la dispozitie, Aimpoint.
Eotech nu am vazut, asa ca nu discutam.
Favoritul meu ar fi fost un IOR 3x25. Si reticul, si iluminare. Nu de alta, dar bateriile se termina si inca nu am gasit pe nimeni destul de constiicios sa le schimba tot timpul.
Tot IOR mai are si un 1.2-4x26, dar pe ala nu l-am incercat.

N-am vazut pe nimeni interesat in monturi "scout". Si astea se preteaza foarte bine la goana.
Titlu: Re: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: violiv din Iulie 21, 2009, 07:45:44 a.m.
Am pus eu una pe Mosin....la prima vedere, ceea ce se spune despre astfel de plasamente ale opticii pare real: camp de vedere prin optica incredibil de mic  :P In schimb, restrictionarea campului de vedere de catre sistemul optic este mult mai mica decat in cazul plasarii langa ochi si faptul ca ochiul nu este fortat sa priveasca sub limita inferioara a posibilitatii de adaptare la distanta (pentru un om de peste 30 ani, aceasta distanta este undeva peste 10 cm in mod normal, ceea ce este peste distanta pupilara a celor mai multe lunete insa fasciculul aproximativ paralel ce iese din luneta mai pacaleste un pic ochiul) face mult mai facila ochirea (cel putin cautarea tintei) cu ambii ochi deschisi.
Inca n-am reglat-o si testat-o dar urmeaza in scurt timp.

Problema majora este prinderea opticii, cele mai multe arme neavand posibilitatea constructiva a plasarii atat de in fata a dispozitivului de ochire.
Titlu: Re: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: claudiu din Iulie 23, 2009, 12:47:35 a.m.
Din optiunile la dispozitie, Aimpoint.

De ce?
Titlu: Re: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: eltorro din Iulie 23, 2009, 10:06:32 p.m.
Focurile se trag de regula de aproape.
Poti sa tii ambii ochi deschisi- asa cum trebuie - sa sa ai un camp vizual larg. Asta reduce riscul sa tragi unde nu trebuie, cand nu trebuie. Luarea in vizor se face usor si la primul foc, si la urmatoarele.
Nu sufera de boala Docter-ului care are probleme cu zapada.
Are baterie pe care poti s-o schimbi o data pe an, si sa nu-ti faci probleme ca te lasa.
Ar fi de comparat cu Eotech-ul, dar cum am spus, nu este in optiunile sondajului. Oricum, controalele de la Eotech mi se par putin greoaie.
Poti alege intre diferite marimi ale punctului rosu. La goana - mare si gros.
Titlu: Re: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: Apollyon din Iulie 24, 2009, 11:25:12 a.m.
As mai completa si eu putin aici ca si eu tot asta am votat!!

Foarte robust (practic indestructibil) si nu in ultimul rand mai usor de pus pe arma.
Titlu: Re: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: violiv din Iulie 24, 2009, 04:14:55 p.m.
Cu atat mai mult cu cat esti invatat sa tragi pe luneta. Pentru cei care au tras mult pe luneta, hollow-sight-ul poate fi un chin la partea de adaptare. Ieri a testat un prieten un hollow pe o dublu-expres a unui alt coleg. Reglat din suport a fost OK dar la tras din mana nu nimerea nici usa hambarului la 50 m in conditiile in care a nimerit sticla de apa la 100, din mana, pe catare si inaltator, cu carabina lui. Nu a reusit nicicum sa-si suprapuna imaginea punctului cu a tintei si avea impresia ca e afecatat tare mult de o eroare de paralaxa care de fapt nu exista. Un Aimpoint micro e la fel ca o luneta la ochire in cea mai mare parte din succesiunea gesturilor si a imaginii pe care creierul deja a memorat-o la ochirile anterioare prin luneta.
Titlu: Re: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: babon din Iulie 24, 2009, 11:29:42 p.m.
No ase mai Vio ... ase te vreau. Asta expuneam eu anu trecut si cred ca e mult mai important obisnuinta omului cu un sistem apropiat. Desi saream in sus cu zapada in hollow si alte bidiganii ... am ales Docter ... pentru ca Eotechul e prea inalt , putin cam greu si nu da bine pe mahon .......... si ma gandeam sa il asez si pe ghintuita de la pompa ... .
Titlu: Re: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: claudiu din Iulie 26, 2009, 10:29:50 p.m.
Dintre cele 3 lunete pe care ati alege-o?
Titlu: Re: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: babon din Iulie 27, 2009, 12:32:53 a.m.
Stiu ca vrei sa-mi faci de mult un cadou si o iei pe ocolite ... hai sa iti usurez cautarile ... Z6i iar daca nu e pe stoc ... ma mltumesc si cu  S&B , sa nu se simta fixa singura.  ;D
Titlu: Re: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: violiv din Iulie 27, 2009, 07:49:05 a.m.
Z6!  si nu pentru plaja mai mare de magnitudini ci pentru campul de vedere cu adevarat impresionant, mult deasupra competitorilor, caracteristica ce mi se pare cea mai importanta pentru o optica de goana. In plus, sticla excelenta o face sa fie suficient de luminoasa cat sa poti sta la rasarit sau apus cu ea pe arma si 6x e suficient mai pentru orice aplicatie vanatoreasca.
Numa grija la suporti sa ai - cu cat mai jos cu atat mai bine.
Titlu: Re: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: eltorro din Iulie 27, 2009, 09:48:31 p.m.
Nu poti sa-l pui jos din pricina ocularului urias. :o
Titlu: Re: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: violiv din Iulie 27, 2009, 11:25:31 p.m.
Scuze! Eu tot cu semi in minte sunt si la astea chiar incape foarte jos.
Titlu: Re: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: eltorro din Iulie 28, 2009, 12:49:28 a.m.
Trebuie musai sa ma invat si eu sa folosesc camera asta de luat vederea, si o sa pot sa pun niste mici teste pe care le-am facut la trasul in tinte miscatoare. Mi-e putin frica, sa nu ma defenestreze tovarasii de la etica de partid.... pentru ca metoda de ochire e putin neortodoxa.  :o
Titlu: Re: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: claudiu din August 04, 2009, 07:39:53 p.m.
Ce stiti despre Burris FastFire II. In comparatie cu Docter?
Titlu: Re: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: violiv din August 05, 2009, 08:08:00 a.m.
La fel de bun, la jumate de pret si mai e si rezistenta la apa varianta II ceea ce nu stiu daca Docter-ul poate. Eu am modelul I si in practica nu-i nicio diferenta fata de Docter. Doar ca al meu nu e rezistent la apa si firma recomanda demontarea si scuturarea energica in caz ca te prinde ploaia  ;D

Diferente sunt la capitolul prinderi unde Docter-ul are multe dedicate armelor europene cu prinderi particulare iar Burris are multe pentru pistoale americane si arme cu tevi lise. 90% ca prinderile nu sunt interschimbabile dar nu sunt sigur.
Titlu: Re: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: gigi123 din Septembrie 27, 2009, 03:12:53 p.m.
Am avut o luneta Leupold 4x32 si am dat-o  020. Il rog pe cel caruia i-am dat-o sa o piarda ca sa o pot eu gasii. Nu ratam nimic pina la 150m indiferent de marimea si viteza subiectului.
Daca o sa am o tira de noroc pina la iarna imi iau alta de dincolo de Atlantic.
Titlu: Re: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: Apollyon din Septembrie 27, 2009, 06:48:20 p.m.
La fel de bun, la jumate de pret si mai e si rezistenta la apa varianta II ceea ce nu stiu daca Docter-ul poate. Eu am modelul I si in practica nu-i nicio diferenta fata de Docter. Doar ca al meu nu e rezistent la apa si firma recomanda demontarea si scuturarea energica in caz ca te prinde ploaia  ;D

Diferente sunt la capitolul prinderi unde Docter-ul are multe dedicate armelor europene cu prinderi particulare iar Burris are multe pentru pistoale americane si arme cu tevi lise. 90% ca prinderile nu sunt interschimbabile dar nu sunt sigur.

din ce stiu eu functioneazafara probleme sub ploaie!!!
Titlu: Re: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: babon din Aprilie 26, 2010, 11:55:58 p.m.
@vio .... ia pune-l pe Cristi sa dea o geana la asta ... ca tot e in cautari... :

http://www.thefirearmblog.com/blog/2010/04/26/hera-arms-cqs-foldable-reflex-sight/ (http://www.thefirearmblog.com/blog/2010/04/26/hera-arms-cqs-foldable-reflex-sight/)
Titlu: Re: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: violiv din Aprilie 27, 2010, 10:45:23 a.m.
Lentila de plastic "articulata" pe surub????
Cred c-ar merge bine pe Carpati-ul cu gaze cu care ma mai joc prin casa.....stai linistit ca n-am munitie la el.

Oricum, e o adevarata invazie de hollow-sight-uri de la firme ce se dau serioase. Mai rau imi pare ca-n loc sa scada preturile sub ale unui Burris ele tot cresc - daca si Leupold l-a facut cat Docter-ul de scump, ba chiar cat Eotech-ul......
Oricum, nimic nu bate Eotech-ul.....poate doar asta:

http://www.kalinkaoptics.com/rifle-scopes/red-dot/nayvis-34-red-dot-weaver-rifle-sight-screw-mount.html (http://www.kalinkaoptics.com/rifle-scopes/red-dot/nayvis-34-red-dot-weaver-rifle-sight-screw-mount.html)

ca are si reticule de schimb pe langa ajustarea manuala a luminozitatii.

Ia mai da un ochi sa vezi ce de red-dott-uri au scos rusii:

http://www.kalinkaoptics.com/rifle-scopes/red-dot.html (http://www.kalinkaoptics.com/rifle-scopes/red-dot.html)
Titlu: Re: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: violiv din Aprilie 27, 2010, 10:49:18 a.m.
Si daca tot ai repus topicul pe tapet, intre timp au mai aparut cateva chestiute numa bune pentru goane:
1-8x de la S&B si Leupold, parca
1-5x de la Weaver
 1 si 4 x de la IOR (care bate tot la camp de vedere)

si Kruger-ul de care tocmai am vorbit acum cateva zile.

In lumina noilor aparitii, eu mi-as lua de goana o Kruger da' musai pusa pe o R 25....cand se va legaliza 308 la porc.

Pana atunci merg cu bolt 9,3 si Burris primul model.
Titlu: Re: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: eltorro din Aprilie 27, 2010, 06:09:21 p.m.
Nici Vortex-ul nu e rau, si vine cu adaptor "x2"
Aveti grija - cei care cumparati Bushnell Trophy Red-dot.... modelele noi au un intrerupator care opreste functionarea la rotirea dispozitivului mai mult de 60 grade stanga-dreapta in jurul axei tevii.   suicide

Despre celelalte nu pot decat sa atrag atentia asupra dependentei de o pozitionare favorabila. In majoritatea cazurilor, daca soarele bate din spate.... ati pus-o.

Leupold-ul prismatic e foarte bun, si permite chiar montarea undeva mai in fata pe arma. E insa scump pentru ce ofera. Costul la distribuitor e undeva la 300$, in magazin e 600.

Cele rusesti sunt bune, dar au si mici inconveniente:
- baterii ciudate
- greutate mare
- cand sculele sunt bune (nu din cele facute pe modelul vechi militar) sunt destul de scumpe
- daca se defecteaza, mult succes!!!
Titlu: Re: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: violiv din Aprilie 27, 2010, 08:06:09 p.m.
Cam orice altceva daca se strica la noi e pa-pa!
Pe la noi rusestile au ajuns cu adaptoare pentru baterii mai uzuale.
Sufera si de camp micut de vedere fata de concurenta vestica dar si de distanta pupilara mica.

Ca tot veni vorba de Burris, speed-bad-ul de la ei mi se pare o chestie super-desteapta. Daca as avea ARGO nici nu m-as gandi la altceva. La distanta atat de mica de ochi punctuletul este micut de tot si poti ochi chiar foarte precis. In plus, o bucatica de banda adeziva pe senzorul de lumina elimina auto-reglajul prea intens cand nu-i nevoie de el. Linia de ochire joasa e un alt avantaj, cel putin pentru mine - oricat as fi testat in poligon ca pot trage si la 20 m cu luneta la 6 cm deasupra tevii tot ma simt inconfortabil. Sta numa bine deasupra sinei lunetei si cand n-ai nevoie de el poti lasa baza pe loc fara probleme ba chiar poti sa-l lasi pe loc cu totul daca pui o luneta cu obiectiv marisor. Cel mai important: este cel mai ieftin testat ca-si face treaba si pe loc si a la long.
Titlu: Re: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: Marius din Noiembrie 18, 2010, 06:32:15 p.m.
Dupa cativa ani in care nu am mai avut carabina, mi-am luat si eu una in .30-06.
Nu prea ma vad iesind la vanat mare, dar cine stie? Am zis sa fiu pregatit, si cum nu stiu daca si la ce fel de vanatoare ma voi duce, am pus o luneta care sper sa mearga in cat mai multe situatii.
Bushnell elite 6500 1-6,5 x 24 cu RI.
Titlu: Re: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: violiv din Noiembrie 19, 2010, 09:23:23 a.m.
Sa vedem si cum se poarta in teren....fiind primul posesor de care stiu trebe sa ne tii la curent.
Pe cand si-n magazine?

Ieri am montat un Docter III+ pe o dublu-expres de la Beretta. Arma ca arma....asa ceva n-ar trebui sa se construiasca sau macar sa n-ajungi sa pui mana pe ea.
Ce aduce nou III+? O garnitura auto-adeziva care etanseaza perfect aparatul de baza....cam plinuta si cam moale, a necesitat o strangere indelungata a celor doua surubele ce fixeaza aparatul de baza pentru ca garnitura se tot deprima. Sistemul de reglare automata a itensitatii luminoase a suferit o modificare majora: are la dispozitie 3 game de lucru rezolvand astfel problema intensitatii prea mari in anume situatii de la modelele anterioare. Schimbarea intre o gama si alta este foarte ingenioasa, prin inductie magnetica: suficient sa apropii o anume parte din capac de o anume arie de pe dispozitiv.
Astazi ies la reglat si va tin la curent cum merge....vremea e foarte schimbatoare si cred c-o sa am parte de apreciere a reglajului automat in toate scalele.

Pretul ramane insa si el de top.
Titlu: Re: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: mexx20_ro din Decembrie 03, 2010, 09:56:10 a.m.
Noah,cum o decurs reglajul?Poze ceva? pozaros
 norocel norocel norocel
Titlu: Re: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: violiv din Decembrie 03, 2010, 01:00:35 p.m.
Am si uitat de asta....m-a cam dezamagit arma. Munitia folosita a fost TM si EVO de la RWS care mergeau foarte aproape in acelasi loc.
Intai am pornit cu "mecanicele" din dotarea armei, la 50 m, ca sa constat ca teava de sus, cea fixa, grupeaza "muscand" gaurile iar cea de jos, cea reglabila si pe care sta si ulucul agatat, ceva mai largut. Din pacate, teava de sus batea la 30 cm deasupra punctului ochit, fix pe verticala, iar cea de jos la inca 5 cm mai sus si alti 5 cm la dreapta. Teoretic la limita acceptata a convergentei. Practic, in lipsa unei scule dedicate pentru reglajul convergentei si in lipsa oricarei posibilitati de reglare a aparatelor de ochire mecanice (c-asa trebe la arme de peste 4500 E) arma era imposibil de folosit asa cum a venit de la mama ei si s-au explicat ratarile numeroase de pana atunci ale posesorului...omu' luase de buna hartiuta de teste cu care a venit arma chiar daca fusese testata si reglata pentru o cu totul alta munitie.
Cu ocazia asta am mai constatat niste minusuri semnificative la arma:
- un singur tragaci fara selector si fara a putea selecta care teava trage prima - as fi vrut sa folosesc teava de sus ca prima teava pentru ca tragea mai bine.
- armarea tragaciului pentru a doua teava prin mecanism inertial, asigurat de reculul primului foc....nici n-as fi bagat-o in seama daca arma n-ar fi binevoit sa nu percute un cartus pe prima teava ocazie cu care am constatat ca nu-l poti trage pe al doilea decat dupa ce dai cu arma de pamant la propriu - chestie foarte misto la o arma dedicata vanatului greu si posibil periculos

Am montat Docter-ul, am setat foarte usor gama de luminozitate minima si l-am adus pe tinta, la 50 m, dupa teava de jos ca numa asa se putea.
Per total am tras o cutie de cartuse in serii scurte si pe tot parcursul sedintei arma a mers foarte-foarte constant, cu grupaje exact la fel si cu exact aceeasi distanta intre tevi pentru ambele munitii folosite, foarte putin decalate ca grupaj. Mi-a parut rau ca nu i-am putut pune o lunetica sa incerc si ceva 100 m pentru ca teava de sus chiar avea potential de subMOA si ca n-am avut mai mult timp si mai multe feluri de munitie ca sa incerc o combinatie care sa suprapuna mai bine cele doua tevi.
Am incheiat cu cate un foc tras din mana, fara sprijin, la sticla de apa de 0,5 l plasata la 50 m fix...nu e foarte usor sa tragi cu bumbuletul de la Docter la tinta asa mica dar e perfect posibil....n-am ratat nici eu nici amicul cu care eram.
Din picioare reculul a fost mult mai bine tolerat decat din pozitii cu sprijin (am tras si din culcat si din sezut) iar arma sare foarte putin de teava in sus permitand mentinerea ei destul de usor pe tinta.

Una peste alta, mai bine 3 semi in loc de un dublu-expres. Iar Docter-ul pare ca face banii....poate nu chiar dublu fata de un Burris dar ceva calitate in plus exista.
Titlu: Re: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: eltorro din Decembrie 03, 2010, 07:11:44 p.m.
Vio, in ce calibru era arma?
Titlu: Re: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: violiv din Decembrie 04, 2010, 11:37:40 a.m.
9,3x74 R

http://www.beretta.com/Long-guns/Field-guns/Express-rifles/689-Silver-Sable-II/index.aspx?m=82&f=2&id=110&did=1903 (http://www.beretta.com/Long-guns/Field-guns/Express-rifles/689-Silver-Sable-II/index.aspx?m=82&f=2&id=110&did=1903)

http://s699.photobucket.com/albums/vv351/violiv/beretta/ (http://s699.photobucket.com/albums/vv351/violiv/beretta/)

(http://i699.photobucket.com/albums/vv351/violiv/beretta/P1010303.jpg)

P.S. baza Weaver a fost "construita" pe genunchi dintr-o baza ce-o aveam prin cutii pentru ca cea originala n-a sosit cum trebuia.
Titlu: Re: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: drahthaar din Decembrie 06, 2010, 04:02:15 a.m.
- un singur tragaci fara selector si fara a putea selecta care teava trage prima -
   
   In pozele de la :   http://www.beretta.com/Long-guns/Field-guns/Express-rifles/689-Silver-Sable-II/index.aspx?m=82&f=2&id=110&did=1903 (http://www.beretta.com/Long-guns/Field-guns/Express-rifles/689-Silver-Sable-II/index.aspx?m=82&f=2&id=110&did=1903)   se vede ca  siguranta are si selector pentru tevi,  cum ar trebui, mai ales ca la cerere poti sa ai si un set de tevi lise.
   Intradevar in pozele tale (doar in una de fapt) siguranta arata altfel si nu are selector (numai daca ea insasi nu e si selector).


   
Titlu: Re: Ce sistem optic ati alege pentru vanatoarea la goana?
Scris de: violiv din Decembrie 06, 2010, 09:37:40 a.m.
Arma chiar nu avea niciun fel de selector....nici la siguranta, nici la tragaci. Se poate sa fi fost ceva diferit la arma respectiva....a fost cumparata cu mare reducere de pret, dupa o expozitie.
Pentru "corectarea" problemei exista posibilitatea comandarii unui set cu doua tragace.