Bine ai venit, Vizitator. Te rugăm să te autentifici sau sa iti creezi un cont.

Logați-vă cu numele de utilizator, parola și durata sesiunii de logare
 

Autor Subiect: Ceaunul  (Citit de 8224 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline eltorro

  • Membru important
  • Mesaje postate: 2397
  • كافر
Ceaunul
« Răspuns #15 : Noiembrie 12, 2010, 08:32:14 a.m. »
Fonta si prelucrarea ei la turnare par a fi problema, dar nu e intotdeauna asa.
In majoritatea cazurilor devina e stapanul ceaunului, care nu stie sa aibe grija de el. Daca vorbim de "aghezmuirea" oalelor de tuci, atunci sa o luam de la capat.
Oala (ceaunul) nu se folosesc asa cum sunt cumparate. Trebuie sa fie pregatire inainte. Se pune putina grasime care se arde. Se curata ceaunul si se repeta operatiunea pana cand toata suprafata (si in interior, si in exterior) sunt acoperite cu un strat ars de grasime. Aceasta arsura se curata putin de fiecare data. Rezultatul este o suprafata de gatit pe care nu se prinde nimic. Oala nu se spala niciodata cu detergent sau burete abraziv. Altfel trbuie repetata operatiuna.
Ce-i drept, calitatea fontei face operatiunea asta mai usoara sau mai grea. Am niste tigai vechi care par sa aibe formate suprafete-oglinda. Porozitatea mai mica face aghezmuirea mai rapida si tine mai mult.
Am cumparat o oala de tuci pe care la vremea respectiva nu am vazut ca scrie "made in China". Calitatea a fost precum pretul. Da, isi face treaba, dar nu cu eleganta. Probabil va dura ceva vreme pana cand o sa fie aghezmuita cum trebuie. Inca se prinde mancarea de ea. Dar nu ma las.
De aceea prefera Drahthaar oalele vechi. Sunt folosite de oameni care stiau cum sa aibe grija de ele, si nu treebuie sa-ti mai bati capul cu ele.

Termenul de aghezmuire l-am scos in lipsa de ceva mai bun. Daca are termen dedicat, va rog sa mi-l spuneti. conci
« Ultima Modificare: Noiembrie 12, 2010, 08:22:04 p.m. de Buster »
Pricepere trebuie la culesul ciupercilor ...... la vanatoare si pescuit trebuie noroc!  -Victor

Offline eltorro

  • Membru important
  • Mesaje postate: 2397
  • كافر
Ceaunul
« Răspuns #16 : Noiembrie 12, 2010, 08:34:12 a.m. »
Na, ca am scris in acelasi timp cu musiu Drahthaar.....
« Ultima Modificare: Noiembrie 12, 2010, 08:21:52 p.m. de Buster »
Pricepere trebuie la culesul ciupercilor ...... la vanatoare si pescuit trebuie noroc!  -Victor

Offline the deer hunter

  • Membru important
  • Mesaje postate: 513
  • Great things are done when men and mountains meet
Ceaunul
« Răspuns #17 : Noiembrie 12, 2010, 08:59:07 a.m. »
Va multumesc de lamuriri, acum m-am mai luminat si eu un pic.
Nu le spalam  decat cu apa fierbinte si atat.
Ceea ce spune eltorro despre porozitate pare safie drama principala.De aia le sarea oamenilor mustarul cel mai probabil, ca dura prea mult agesmuirea.
« Ultima Modificare: Noiembrie 12, 2010, 08:21:42 p.m. de Buster »
When is the last time you've done something for the first time?

Offline violiv

  • Moderator
  • Membru important
  • ****
  • Mesaje postate: 1122
Ceaunul
« Răspuns #18 : Noiembrie 12, 2010, 12:39:41 p.m. »
Cuprul e toxic. Nu el in aliajul din care se faceau cazanele ci oxidul lui cel verde ce apare atunci cand cuprul este expus la aer umed si arama se "cocleste". Un cazan de arama bine intretinut n-are moarte dar este si foarte scump asa ca era transmis din generatie in generatie. Am vazut mai sus ceva apropo de magiun. Pentru cine nu-si mai aminteste, magiunul este un fel de dulceata la care nu se pune deloc zahar. Dulceata clasica trebe sa ajunga la o concentratie de zahar ca si mierea, adica solutie saturata - 66% zahar si restul apa sau altceva. Magiunul n-are deloc adaus de zahar dar tot trebe s-ajunga la 33% zaharuri in continut....plecand de la 7-8% cat au prunele sau caisele cele mai dulci asta inseamna o gramada de fiert ca sa reduci continutul de apa. Multe generatii, magiunul a fost singurul desert pe care si-l permiteau un numar mare dintre stramosii nostri...mierea si zaharul de trestie din import erau rezervate unei mici minoritati asa ca trebuia sa fii foarte atent cu "dulcele" ce-l mancai toata iarna. Pregatirea magiunului era un ritual asemanator cu pregatirea porcului la ignat, care mobiliza toata familia o zi intreaga. Succesul depindea in prima masura de conducerea procesului de fierbere al amestecului de fructe. Pe langa foc bine dozat mai trebe si un recipient care sa indeplineasca anume conditii esentiale: sa preia caldura dintr-un loc si s-o imprastie uniform si lent pe toata suprafata (termoconductibilitate foarte buna) fara sa supraincalzeasca local....si sa faca asta pe suprafata mare a vasului ca magiunul se facea intr-o singura transa in cantitati semi-industriale. Zaharul din fructe in contact cu peretele prea fierbinte al vasului se caramelizeaza, se lipeste de peretele vasului, blocheaza transferul termic si in final se arde ba si transmite arsura din aproape in aproape. Ca sa eviti asta ori amesteci ca nebunul ori ai un vas bun...tot trebe sa amesteci da' mai incetisor. Pentru asta, cel mai bun s-a dovedit cazanul din arama. In cazanul plin si in fierbere nu se formeaza oxidul de cupru toxic dar in el lasat de la un la altul da si eliminarea lui completa este foarte greoaie de aceea se practica acoperirea cu un aliaj de cositor numita spoire. Oricum asta nu te scutea de o inspectie foarte minutioasa a cazanului inainte de fiecare folosire pentru ca stratul de cositor se mai exfolia ici si colo si trebuia sa fii pe faza cand treceau spoitorii amintiti mai sus sa corecteze problema. Spoiala corecta si porozitatea mai mare caracteristica aramei si pe care n-o puteai "aghezmui" cu untura ca se ducea naibii gustul magiunului. Tot din cauza de captat gusturi parazite nu se folosea acest cazan decat la pregatirea magiunului.

Cazanul de fonta e cu totul alta mancare de peste. Sa torni fonta nu-i nici pe departe la fel de usor ca sa torni arama si nu-s multi cei in stare sa faca asta cu mijloace "casnice". Temperatura mai mare de topire, solidificarea rapida si aparitia interfetelor in reteaua de cristalizare duceau la obtinerea unui cazan care se incalzeste inegal si se poate fisura pus pe foc. Tehnica presupunea turnartea simultana prin cat mai multe orificii din matrita si racirea cat mai lenta. Industrial e mai usor dar nici aici lipsit de riscuri. Ca sa fie totul si mai bine, pentru ca transferul termic e mai greu in masa fontei si incalzirea locala a continutului mai importanta, fonta trebuia turnata mai gros ca arama ca sa obtii aceleasi rezultate.

Aluminiul s-a folosit ceva mai recent, in special dupa "89 cand munti intregi de tevi de apa ale instalatiilor de irigatii au fost transformate in tot felul de gratare si ceaune de doi bani. Din pacate si aluminiul s-a dovedit toxic pentru om, se dizolva incetisor la fierbere sau in medii acide (dozele de cola sau bere sunt "spoite" la interior) si nu se mai accepta astazi gatitul in vase de aluminiu neprotejate...in schimb, porozitatea caracteristica e numa buna pentru acoperit cu teflon.

Pentru cei care nu poseda astfel de ustensile exista si metode mai moderne de a obtine preparate foarte apropiate ca gust: pregatirea felului de mancare fara foc direct, adica pe baie de ceva: apa, ulei sau nisip. Pe baie de apa mancarea nu ajunge sa fiarba pentru ca apa din jur nu va ridica suficient temperatura vasului din interior. Pe baie de ulei, in maniera similara, nu se ridica temperatura continutului peste 130-140 grade iar pe baie de nisip se poate ajunge pe la 180 grade in recipientul plasat in nisip....partea mai buna este ca rata de transfer termic este extrem de mica astfel incat temperatura in interior creste extrem de incet - pana sa ajungi la 180 grade s-a facut mancarea. O baie de nisip poate fi usor improvizata in teren, nu-i nevoie decat de doua vase de dimensiune potrivita (pot fi si de aluminiu ca nu mori asa repede daca te "intoxici" cu cativa atomi) dar e bine ca cel interior, in care se va gati efectiv, sa fie "aghezmuit" o tara dupa metoda lui @eltorro. Nu-ti mai trebe decat nisip si-un foculet facut in maniera sa tina mult fara sa te uiti la el...de ex. facut in groapa. Poti pregati totul de la inceput, poti sa pui tot in oala, sa dai foc si sa pleci la vanatoare cateva ore iar cand te intorci sa gasesti masa gata. Cu un capac un pic etansat iese mai repede, cu unul perforat scade mai iute. Oricum, e aproape regula sa se termine focul inainte sa ajunga mancarea sa se arda chiar daca lipsesti o zi de langa ea.....groapa, cele doua vase si nisipul dintre ele o vor tine calda multe ore dupa ce s-a stins focul. Eventual se poate incerca folosirea nisipului ud pentru o incalzire mai rapida initiala a continutului pana spre 100 grade.
« Ultima Modificare: Noiembrie 12, 2010, 08:20:58 p.m. de Buster »

Offline the deer hunter

  • Membru important
  • Mesaje postate: 513
  • Great things are done when men and mountains meet
Ceaunul
« Răspuns #19 : Noiembrie 12, 2010, 03:02:47 p.m. »
...si se facu lumina.Amin!

 norocel
« Ultima Modificare: Noiembrie 12, 2010, 08:21:29 p.m. de Buster »
When is the last time you've done something for the first time?

Offline eltorro

  • Membru important
  • Mesaje postate: 2397
  • كافر
Ceaunul
« Răspuns #20 : Noiembrie 12, 2010, 06:49:42 p.m. »
Multumim, Vio.   norocel
Trebuie ca sa fie si alt termen pentru aghezmuirea asta a vaselor de fonta. Aici se numeste "seasoning". Multe informatii am pierdut la trecerea dintre generatii. Am sarit generatia parintilor nostri, care - cel putin in cazul meu - stiu toate aceste lucruri, dar nu mi le-au transmis.
La ce bun? -intreaba mama... doar voi folositi numai teflon si inox.

In privinta facerii magiunului, traditia este exact cum ai descris-o. Cand eram mic festivitatile ce insoteau perioada asta le depaseau cu mult pe cele din perioada taierii porcului. Stateam toata noaptea si amestecam in ceaun. Si asta era o cinste mare.
Mai era si obiceiul mumuietzelor. Sorin trebuie sa aibe cunostinte, ca se practica in ca prin jud. Arad.
« Ultima Modificare: Noiembrie 12, 2010, 08:21:11 p.m. de Buster »
Pricepere trebuie la culesul ciupercilor ...... la vanatoare si pescuit trebuie noroc!  -Victor

Offline violiv

  • Moderator
  • Membru important
  • ****
  • Mesaje postate: 1122
Re: Ceaunul
« Răspuns #21 : Noiembrie 15, 2010, 01:57:52 p.m. »
Strabunicii si bunicii din partea tatalui au trait un pic mai sus de Baia-Mare, cei din partea mamei au fost din Bucovina aflata actual in Ucraina apoi au fugit in Oltenia. Eu inca am apucat sa ma invete bunicul din partea mamei cum se aprinde si cat se tine aprins focul din cuptorul din poveste cladit in curte si-n care cocea apoi bunica pana tarziu in noapte tot felul de minunatii. La 5 ani am taiat prima gaina, in stil ardelenesc, sa nu pierzi nicio picatura de sange (il faceam imediat impreuna cu ficatul calit cu un pic de ceapa). Pe la 7 ani capatasem invoirea sa fac singur focul pentru gratare. Pe la 10 ani deja puteam sa fac singur carnatii de craciun si capatasem invoirea sa stam la bostana sa pazim pepenii peste noapte
Un pic mai tarziu am invatat cum sa faci fripturi in balta, unde nu gasesti o bucata de lemn mai deasa de una/kilometru patrat si atunci e salcie. Pe la 14-15 ani era o distractie frecventa printre pustani sa mergem in baltile Dunarii cate 2-3 zile si sa traim cu ce prindeam...peste, broaste, raci, vreo gainusa de balta sau lisita.
Eu am invatat toate chestiutele astea ce le stia orice plodut "de la tara" odata cu cititul si scrisu' iar multele veri petrecute cu bunicii au facut restul, de la sapat gradina la cules via. An de an plangeam ca incepe scoala prea repede, inainte sa se termine toate prin curte si ca eu n-apuc sa vad cum se face tuica, de ex. Bunicu m-a invatat si cum e cu ciocanu si cu tesla si cred ca mi-a luat aproape o saptamana pana sa invat cum sa bati drept un cui de 15 cm intr-o scandura de 10 cm grosime.

Revenind la ale noastre, inspectia cazanului era o chestie foarte importanta.....oxidul de cupru chiar e toxic rau si cred ca invatasera din experiente anterioare neplacute. Se facea de cel putin 2-3 ori si orice imperfectiune, chiar numa aparenta, era largita ca sa se vada bine pe cand treceau tiganii spoitori. Una din supararile mari ale bunicului meu era faptul ca nu reusise sa descalceasca secretul "apei tari" si a tehnicii de incalzire locala folosita de tingani la "carpeli" si care facea sa se astupe perfect zona cu defectiuni dar fara sa afecteze zonele din jur.

Nu mi s-a parut niciodata anormal sa fac toate astea si inca multe alaturi de bunici si acum mi se aprinde parul in cap numa cand ma gandesc ca baiatu' meu ar trebui probabil internat daca ar incerca sa bata un cui iar sa repare o priza ar fi mai periculos decat constructia unei bombe atomice. Da' aste e "evolutia"...ce sa-i faci? Trebe sa ascultam de ai nostri capi si sa invatam sa devenim incet-incet niste imbecili, morti de foame in doua zile in mijlocul tuturor resurselor posibile dar neetichetate si fara stampila cu pretul pe ele.

Offline cosmin p

  • Membru important
  • Mesaje postate: 175
Re: Ceaunul
« Răspuns #22 : Noiembrie 15, 2010, 06:59:43 p.m. »
"Aghesmuirea" asta se face si la oalele de pamant inainte de a le pune in functiune. Stiu asta pentru ca la un targ din zona am luat o oala de la un mestesugar, care avea si un fel de carticica in ea unde scria cum sa faci, sa o ungi cu untura, sa pui apa si sa fierbi. Numai apoi se putea folosi oala fara probleme.
Din pacate oala cu pricina a avut un final trist, in sensul ca s-a crapat (din vina mea) si imi placea asa de mult.... 0002.

Offline sorin flutur

  • Membru important
  • Mesaje postate: 905
Re: Ceaunul
« Răspuns #23 : Noiembrie 16, 2010, 01:38:10 a.m. »
Paul...ce puii mei sunt mumuietzele? 039
Vio...matale nu trebuia sa te faci inginer? koffie

Offline eltorro

  • Membru important
  • Mesaje postate: 2397
  • كافر
Re: Ceaunul
« Răspuns #24 : Noiembrie 16, 2010, 02:34:49 a.m. »
Paul...ce puii mei sunt mumuietzele? 039
Cu ocazia facerii magiunului, tineri (si cateodata si tinere) se imbracau in haine vechi, ponosite, si se mascau pentru a nu fi recunoscuti. Deghizati astfel colindau pe la casele unde se facea magiunul (se stiau date exacte, cine, ce si cand) si cereau cate o farfurie cu magiun fierbinte si o bucata de paine. Nu am inteles exact mecanismul nici istoria obiceiului, dar era la mare cinste a putea sa vizitezi cat mai multe locuri fara a fi recunoscut.
Termenul de mumuiatza iar nu stiu de unde origineaza. Tu la sectie ce faci toata ziua?
Asa te-ai informa in cazul in care jaful ar fi comis de o mumuiatza?

Vio...matale nu trebuia sa te faci inginer? koffie
Iti raspund tot eu, de vreme ce m-am pornit: Nu stiu cum ar fi sa-ti dimensioneze Vio structura casei, dar banuiesc ca nu prea rau. Daca insa ai cadea pe mana unui injiner sa-ti schimbe vre-o valva la tic-tac, ai face ca mobra. Pentru putin, foarte putin timp.

Gatitul in oale de fonta ajuta si carentelor de fier?

@Vio, sa stii ca pe al meu il duc cat de des in munti, sa invete ce si cum. Sa faca focul stie. A mers la bunici si a reusit sa faca focul cu o lupa. A trecut neobservat. Altii aprinsesera deja carbunii cu gaz si chibrit. Nu prea am unde sa-l invat sa taie gaini. La varsta lui eram taietorul sef, si nu am putut niciodata intelege cum de erau familii intregi unde nimeni nu putea facilita tranzitul intre cotet si oala. Ma chemau pe mine.
Cum s-a pierdut toata puterea asta de cunostinte? Suntem noi devina, ca nu ne luam ca si Andrei sa traim macar doua saptamani ca acum 1oo de ani?
Pricepere trebuie la culesul ciupercilor ...... la vanatoare si pescuit trebuie noroc!  -Victor

Offline violiv

  • Moderator
  • Membru important
  • ****
  • Mesaje postate: 1122
Re: Ceaunul
« Răspuns #25 : Noiembrie 16, 2010, 04:44:25 p.m. »
Vio...matale nu trebuia sa te faci inginer? koffie

Sa stii ca la un moment dat, in existenta mea timpurie de elev, o profesoara de matematica a incercat sa-i convinga pe ai mei c-ar fi pacat sa nu fac ceva meserie cu cifre si suruburi.
A iesit medicina.
Insa medicina moderna e atat de inginerie incat nu-i prea mare diferenta. In spatele ecranelor colorate sunt o gramada de suruburi, flanse, coliere, tevaraie cat cuprinde.
Nu-s chiar singurul care a lasat stetoscopul in dulap si umbla in buzunar cu surubelnita. Sincer, inclinatia catre tehnica mi-a prins bine...habar n-ai ca 90% din doctori n-ar fi in stare sa-ti spuna de unde provine (ca transformari din fizica elementara) o unitate de masura pentru cine stie ce constanta desi o folosesc zilnic. An de an pun studentilor care intra in sala noastra prima data aceeasi intrebare: la ce inaltime in aer ar sari sangele daca as da o gaura in aorta omului....desi au afisata pe monitor presiunea in mm Hg n-a fost unul in stare sa-mi raspunda desi presupune doar o simpla transformare in cm apa. Aproape toata fiziologia omului (mai putin aia pe care n-o stim inca) e inginerie pura si sa vezi cum isi bat capul studentii sa inteleaga cum de trece sangele numai intr-un sens prin valvele inimii.
Cam asa arata masinaria care lucreaza in locul inimii omului cand e oprita:


Offline sorin flutur

  • Membru important
  • Mesaje postate: 905
Re: Ceaunul
« Răspuns #26 : Noiembrie 16, 2010, 07:53:58 p.m. »
Vio...nu exista un model mai mic care poate fi purtat in ranita de catre cei care au probleme cu hertzul?
stiu ca unii care au probleme cu vederea pe timp de noapte umbla cu o baterie de masina in ranita si cu un far in mana ca sa nu se rataceasca... 039

Offline sorin flutur

  • Membru important
  • Mesaje postate: 905
Re: Ceaunul
« Răspuns #27 : Noiembrie 16, 2010, 08:03:31 p.m. »
Paul...Prunisori chiar daca este aproape de Craiva...este mai spre padure...la Craiva mergeam mascati in ajun de Craciun...cate bordeie atatea obicee....stii in cate feluri le spune la sarmale in zona?
la mine...gusi...la bunica cutcusi...in alt sat dracusori sau devolasi...la tine cum le spune?
referitor...la ingineri versus militeni....stii cati dintre colegii mei sunt ingineri reconvertiti?...sau raspopiti...nu stiu cum e denumirea exacta...si nu-mi explic boomul de ingineri in politie...poate nr. foarte apropiat de circumvolutiuni koffie

Offline violiv

  • Moderator
  • Membru important
  • ****
  • Mesaje postate: 1122
Re: Ceaunul
« Răspuns #28 : Noiembrie 16, 2010, 10:40:17 p.m. »
Vio...nu exista un model mai mic care poate fi purtat in ranita de catre cei care au probleme cu hertzul?

Ba da! Doar ca trebe o mica-mare operatie ca sa ti-l planteze si esti dependent de ranita cu baterii pe care o poti cara  333 Nu fac bascalie, este perfect real si exista un francez, proprietar de podgorii si mare vanator care a purtat o astfel de chestie vreo 6 ani....i-o pusesera ca ajutor ingineresc pana la transplant dar s-a simtit asa bine ca n-a mai vrut si operatia de transplant. Intre timp s-au eficientizat mult si consumurile de curent si bateriile, se incarca prin inductie electro-magnetica (adica nu mai ai un fir care iese pe langa buric si trebe bagat in priza  333 ) si au devenit foarte utilizate de cand cu obligativitatea purtarii centurii de siguranta si a sacilor de aer din volan. De unde erau cateva mii bune de donori decerebrati anual acum exista doar supravietori si decedati asa ca inginerii sunt iarasi la putere.

Offline sorin flutur

  • Membru important
  • Mesaje postate: 905
Re: Ceaunul
« Răspuns #29 : Noiembrie 16, 2010, 10:55:47 p.m. »
 hohote....de aia merge militia ca si sanatatea... 046