Vanatoare in Romania

Vanatoare => Generalitati despre vanatoare => Vanatoarea in strainatate => Subiect creat de: Milo din Ianuarie 29, 2013, 03:43:20 p.m.

Titlu: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: Milo din Ianuarie 29, 2013, 03:43:20 p.m.
nu stiu daca mai este deschis pe undeva vreun topic cu vanatoarea in Ungaria asa ca...

In prima faza as dori daca se poate, de la colegii din Ungaria, perioadele sezoanelor de vanatoare la cele mai importante specii  de vanat mic  (iepure, fazan, rate, gaste, prepelite, potarnichi) si mare (caprior, mistret cerb etc). De date are nevoie  un prieten pentru stabilirea unui tabel comparativ al sezoanelor de vanatoare in Europa centrala sid e Est.

 norocel
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: 8x57 din Ianuarie 29, 2013, 08:27:12 p.m.
http://www.vip.gportal.hu/gindex.php?pg=203863 (http://www.vip.gportal.hu/gindex.php?pg=203863)
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: claudiu din Martie 02, 2013, 04:14:59 p.m.
Sa merg la vanatoare in Ungaria imi face placere de fiecare data.
Pentru ca totul e organizat exemplar.
Pentru ca este vanat.
Pentru ca au profesionisti care te insotesc.
Pentru ca e o placere sa vezi fonduri bine gospodarite.
Pentru ca iti creaza conditiile unor partide de vanatoare cu totul deosebite.

Carcotasii si neimplinitii intr-ale vanatorii (in special romani) spun ca in Ungaria vanatul nu e salbatic, ca au vazut ei pe DVD-uri, la TV, ori pe marginea autostrazii capriori stand si acceptand apropierea vanatorilor sub 100 m. Deci sunt niste dobitoace fara pic de sange salbatic. Parerea mea ca astfel de persoane vorbesc dupa ureche si fac confuzie intre ceea ce inseamna vanat linistit si vanat domesticit.
Au si eu tarcuri, unde vanatul probabil se comporta altfel.
In teritoriile libere unde am vanat nu am vazut mari diferente de comportament intre vanatul de la noi si cel din Ungaria.
Tot astfel de persoane  frustrate gandesc ca abundenta vanatului din Ungaria se confunda cu faptul ca acesta ar fi crescut in tarc si apoi eliberat. Nimic mai fals. Cel putin prin zonele unde m-am perindat.
Decat sa ne batem cu caramida in piept ca vanatul nostru e cel mai cel, ca e mai frumos, mai destept si mai salbatic, mai bine ne-am indrepta atentia la experienta vecinilor nostri si poate asa vom ajunge si noi ca pe un fond de vanatoare de 10.000 ha sa nu mai alergam cu limba scoasa sa gasim cu chiu cu vai 2-3 mistreti si tot atatia capriori...

Iar in ceea ce priveste preturile...nu-s mari diferente fara de cele practicate la noi. In multe cazuri chiar mai mici. Si stiu ei cum sa faca sa te intorci si a doua oara.
Multi vanatori straini vin in Romania in principal din curiozitate. Putini dintre ei isi fac din asta un obicei. Oare de ce?  norocel
Titlu: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: s1335db din Martie 02, 2013, 04:42:00 p.m.
Cam care este procedura pentru a trece granita cu armele tale? E complicat?
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: claudiu din Martie 02, 2013, 05:13:15 p.m.
Deloc complicat.
Soliciti de la asociatia unde doresti sa vanezi o invitatie in acest sens.
Cu invitatia te duci la Serviciul AEST de unde domiciliezi si soliciti eliberarea pasaportului unde se vor trece armele.
La frontiera declari arma cu care iesi.

In completare la postarea de mai sus as mai spune ca exista pe frontiera de vest a Romaniei fonduri care colcaie de mistreti, caprori si fazani. Locuri unde se organizeaza vanatoare de calitate, precum in Ungaria. Fonduri de 10.000 ha cu cote de cca 100 mistreti, 30-40 capriori si sute de fazani. Oare vanatul asta s-o fi molipsit de la cel unguresc? Sau gestionarii stiu sa faca treaba?
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: radu din Martie 04, 2013, 02:45:23 a.m.
Claudiu,sunt de acord cu tine ca ungurii ne intrec la multe:gospodarire,organizare,densitatea vanatului,cultura vanatului....
Sunt de acord si cu vanatoarea in Ungaria si sunt de acord ca exista multe zvonuri,idei gresite si poate nu atat gresite cat generalizate.
Unele au un sambure de adevar:numarul mare de tarcuri,hrana si suplimentele,doping-ul,trucurile cu trofeele.......bla,bla.
Mergand in ultimii ani acolo la vanatoare,am constatat ca este un fenomen destul de restrans totusi.


Nu sunt de acord ca putem compara insa cele 2 tari,adica Rom-Hun.Comparatiile sunt inutile si de prisos.Cifrele ne sperie pe toti,dar hai sa vedem de ce?

1.In primul rand pornim de la filosofii diferite si abordarea de strategii diferite de management cinegetic de-a lungul anilor.
Cererea pentru vanat a crescut considerabil si Ungaria s-a aliniat imediat la acest trend sporind considerabil numarul efectivelor si aplicand o cultura a vanatului in acest sens.
De exemplu in cazul cervidelor si nu numai,la noi in tara se merge(a) pe idea urmatoare: populatie mai modesta numeric dar bine dezvoltata si echilibrata dobandind astfel un maxim de siguranta si vigurozitate al efectivelor.

2.Rapitoarele au un rol deosebit de important.La noi exista urs si lup din belsug,la ei sufletu'.Ceva sacal si pentru asta au intrat in mare panica.Pentru selectia naturala (care in Ungaria si alte tari e aproape nula) s-a pus problema acum cativa zeci de ani sa se introduca  rasul ca element ''selectiv'' dar s-a renuntat imediat...de ce oare?

3.Conditiile de mediu,relieful,clima sunt alti factori care influenteaza calitativ si numeric efectivele.
Zapada mare,frigul,terenul dificil si sarac in hrana fac iarasi multe victime an de an.De cate ori am fost in Ungaria,nu am vazut zapada mai mare de 20-30 cm maxim.Sa nu uitam ce ierni au fost aici,doar 2011-2012!Acum in aceasta perioada graul are 10 cm si mai mult pe alocuri la ei,temp 10-17, grade iar la noi la munte la doar 500-700 m altitudine zapada depaseste 50 cm si azi-noapte au fost -8 grade!
Un teren de munte e mult mai greu de gospodarit decat unul de ses:observatii,paza,selectie,control rapitoare,distribuire hrana,valorificare vanat,recoltare,etc.

4.Hrana.Pe langa fructificatia naturala,hai sa comparam ce suprafete  agricole cultivate sunt de o parte si de alta.

Mai exista si alti factori importanti:pasunatul haotic,problema cainilor hoinari,taierea haotica a padurilor,deranjul divers al vanatului,lipsa legilor,punerea lor in aplicare,lipsa unei strategii durabile...etc.
Braconajul exista si-si,balanta inclinand clar spre noi...

Din punctul meu de vedere,cele 4 puncte mai sus amintite si in special primele 3 fac diferenta majora intre efectivele de la noi si cele cu multe zerouri de la vecini.
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: Milo din Martie 04, 2013, 10:16:57 a.m.
Mai exista si alti factori importanti:pasunatul haotic,problema cainilor hoinari,taierea haotica a padurilor,deranjul divers al vanatului,lipsa legilor,punerea lor in aplicare,lipsa unei strategii durabile...etc.
Braconajul exista si-si,balanta inclinand clar spre noi...e drept ca de comparat e greu, ca in timp ce ei au mai adaugat cateva nivele la capitolul gospodarire, noi am mai distrus, nu is eu foate batran...dar tata e destul "de mai demult" pe vremurile ceausiste se mai facea ceva gospodarire cat de cat...asa mai dupa ureche, dar era ...se ducea hrana, se faceau repopulari, se facea combatere destul de ambitioasa, nu erau mii si mii de oi, iar pentru un caine hoinar impuscat nu riscai dosar penal, iar braconajul avea alta nuanta... cine avea nevoie de un cocos sau un iepure, mergea si isi impusca fara probleme si fara sa se ascunda...insa nu se facea comert, nu era maraton ... nu se barberea tot.

Din punctul meu de vedere, daca s-ar incepe cu aceste probleme am fi pe drumul bun, unele fonduri private au reusit deja schimbarea, pana la efectivele din Ungaria mai este mult de lucru ...nimic nu se construieste peste noapte.

As mai aminti un lucru simplu, la noi daca dai foc la un lan de trestie sau canal, cu tot ce e in el...e o fapta buna pentru agricultura...nu se mia propaga stuful in lanurile acelor oameni truditori, cel putin la noi nu sa dat nici o amenda, garda de mediu la teorie is buni, la practica cred ca au treburi mai serioase de numarat..... am intrebat si mai intreb, care e pedeapsa pentru o chestie de asta banala "incendierea stufurilor" in Ungaria?
 norocel
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: 8x57 din Martie 04, 2013, 02:15:24 p.m.
Zapada este si aici berechet , daca sunt precipitatii in ardeal ,majoritatea vin dinspre vest , adica matura toata ungaria. Din punct de vedere al gospodariri  vanatului atit zapada cat si ploaia excesive sunt daunatoare. Cum spune un prieten de-al meu .." purcelul nu-i rata sa inoate " E tot una daca puietul  se ineaca sau ingheata.

45 cm.-es hó van nálunk. 2013.01.17. (http://www.youtube.com/watch?v=EId76AALETk#ws)

De povestit ar fi multe dar intradevar e greu de comparat.
Noi numa visa putem despre o lege a vanatori precum proiectul despre care voi va revoltati. Alte conditii alte necesitati pentru ca in cele doua tari altfel se aplica si mai ales  altfel intelege legea. Asta atit in ce priveste populatia cat si sistemul juridic.

De cateva zile toata zona gemenc a fost inchisa pentru turisti ,pentru a apara vanatul de deranj. Dunarea creste si inundatile sunt deja inevitabile in multe zone din ungaria. Cervidele multe inseamna si multi "turisti de coarne lepadate " Pretul pe piata 11€/ kg dar trofele mari  in pereche depasesc 3-400€. Asta e o problema macar asa de mare ca rapitoarele. Adica culegatorii sperie femele gestante care se arunca in apa ca sa fuga din fata omului, de multe ori are urmari tragice.

@Radu ma bucur ca ai vazut cu ochi tai  ca majoritatea zvonurilor sunt create de invidie , sigur nu exista padure fara uscaturi ,dar nicidecum nu se poate vorbi de un trend ci e vorba de cazuri izolate pe care in mare majoritatea vanatorii le aduc  la lumina.
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: 8x57 din Martie 04, 2013, 02:34:57 p.m.
E voie sa sea dea foc la stuf ! dar cumpatat.
Adica proprietarul terenului  anunta la primarie cand doreste sa aprinda stuful , se tine cont de condiltile de vant, nu este voie sa se aprinda in mai multe locuri deodata si nu e voie decat iarna. Primaria anunta asociatia de vanatoare daca vor sa arda stuf sa miriste si asociatia de vanatoare  daca considera ca e necasar face goana inainte de foc  sau depune plangare la primarie . In acest caz primaria poate interzice proprietarului aprindearea focului. Amenzile sunt usturatoare pentru ca la focurile fara autorizatie sunt alarmati pompieri care dau amenzi si cer despagubire pentru  cheltuielile care rezulta din stingerea focului.Apoi mai vine si amenda de la garda de mediu care spune ca in zona respectiva traiesc x speci aparate de lege /ha . Pe teritoriul parcurilor natioanale sau a rezervatilor naturale nu se da autorizatie de ardere.

Focul isi are isi partile lui bune ,doar vanatul trebuie protejat.

Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: radu din Martie 04, 2013, 04:14:04 p.m.
Da,ar mai fi multe de discutat pe aceasta tema.
Ma refeream la faptul ca lumea e carcotasa pentru ca au existat anumite cazuri si situatii cunoscute si dezbatute intens pe la noi.Cei care nu cunosc fenomenul fac comfuzii grave.

Pe mine ma revolta putin faptul ca o mare parte din vanatorii de dincolo sar in sus cand vine vorba de trofeele si naturaletea lor.De exemplu la cerb,ca asta ma intereseaza mai mult.
Nu contest ca marea lor majoritate nu sunt naturale dar sunt foarte mult ajutate sa se dezvolte mai bine.Sunt ajutate prin hrana naturala,terenuri agricole sau culturi speciale pt.vanat(care exista din belsug tot de mana omului pusa) si cea complementara + minerale,etc.Nu vorbesc de hormoni si alte smecherii.In unele zone se fac infuzii cu cerbi din alte tari sau chiar din tarcuri si crescatorii de vanat.Nu e un secret si am aflat asta de la unii gestionari.Ar trebui sa vb separat de cerbul carpatin si cerbul din Ungaria.O sa comentez asta la sectiunea dedicata.
Referitor la simturile animalelor,sigur nu sunt domesticite dar sunt mai obisnuite cu prezenta anumitor factori perturbatori.Fenomenul l-am observat si la noi in zonele foarte circulate deci nu e o rusine asa mare.

Zapada de mai sus poate pune probleme purceilor si vanatului mic.Pentru cervide e floare la ureche.Iarna trecuta am gasit multe cadavre de capriori,ciute,cerbi si vitei,rapusi doar de stratul mare de zapada.
Fenomenul cautarii coarnelor de cerbi exista si la noi,e mare nebunie,a inceput de cateva zile si  muntele e plin de cautatori.Problema e ca merg insotiti de caini si majoritatea pun si laturi.Doua luni cat mai tine zapada sus,e plin de negrotei.
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: claudiu din Martie 06, 2013, 07:21:07 p.m.
@radu, parerea mea pornesti de la premisa gresita ca in Romania exista cerbi doar la munte.
Zonele noastre de deal sunt comparabile ca si conditii cu cele din Ungaria. Diferentele atat de mari in ceea ce priveste densitatea de vanat nu pot fi date exclusiv de prezenta carnivorelor in Romania si lipsa lor in Ungaria.
Fondul de vanatoare unde @8x57 vaneaza si unde am vanat si eu are cota de 30 de tauri si o suprafata de cca 5000 ha.
Judetul Satu Mare are cca 450.000 ha si pot fi vanati cca 20 de tauri. Cota de recolta la lup e 3 exemplare si nici un urs.
Spuneai ca Romania s-a axat pe mentinerea unei populatii mai reduse dar viguroase.
Am avut ocazia sa vanez cativa cerbi. Atat in Romania cat si in Ungaria. Intr-adevar cel romanesc e mai viguros. La corp. Daca discutam de trofee...
Iar ca vanator, nu ma simt mai impacat sa vad in 3-4 zile doar cativa cerbi si niciunul demn de glont. Prefer Ungaria unde am sansa sa apropiu cateva zeci de cerbi in boncanit, sa ii aud si sa ii vad si de cele mai multe ori sa am sansa sa si gasim unul-doi la care sa pot trage.
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: 8x57 din Martie 07, 2013, 12:05:37 a.m.
@Radu trofeele de cerb sunt naturale 100%. Ca trofeele se dezvolta mai bine daca ii ajutam cu hrana naturala culturi pentru animale + sare ... cinstit mi se pare normal ......si se face si in romania. Semintele agricole sunt de la aceiasi furnizori ca in romania (pioneer,decalb etc ) Sarea cu seleniu e aceiasi care o poti cumpara si in romania (italiana) si multi vanatori duc in teren indiferent de care parte a granitei se afla. Asta face parte din cea ce numim  gospodrirea vanatului.
Stiu ca suna macabru dar nici copilul etiopian nu e mai natural decat cel european pentru ca nu mananca  conserve si vitamine.

Zapada e problema pentru cerb pentru ca picoarele i se scufunda pana la pamant si sunt sensibile la degeraturi.Sigur nu le place nici daca le ajunge zapada pana la burta dar si in situatia in care miscarea devine foarte greoaie din cauza zapezi sunt expusi degeraturilor. Asta e si unul din motivele pentru care in noaptile de iarna  cerbii sunt in permanenta miscare. Daca gasesti un vitel vara si il tii in captivitate iarna trebuie bagat in grajd altfel va sta ca un par toata noaptea si ingheata pentru ca nu la invatat maicasa sa se miste.
Cerbul carpatin nu trebuie discutat separat fata de cerbul din ungaria ci separat fata de cerbul din zonele de deal si campie din romania. Nu te supara dar nu exista nici un motiv de revolta. Revolta e un sentiment secundar de atac impotriva unor situati care iti provoaca discomfort, dar daca stai sa te gandesti presiunea e creata de responsabilitatea pe care o are fiecare gestionar  nu de o confruntatie cu alt sistem de gestionare. Nu spun ca e mai bine cum se face in ungaria dar daca luam suprafata teritoriala ,numarul de vanatori si piesele vanate anual  situatia vanatorului roman ,chiar si cu cea mai mare bunavointa nu se poate numi satisfacatoare.
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: radu din Martie 07, 2013, 12:46:11 a.m.
@claudiu,poate m-am facut astfel inteles.Prefer vanatoarea la boncanit la munte unde cred ca e salasul lui,la noi in tara dar e o chestiune de preferinta personala.
Consider ca nucleele importante de cerbi se afla in zonele montane.Vreau sa ma contrazica aici cineva cu argumente!
Exista populatii de cerb in zona subcarpatica si de deal dar sunt mai mult sau mai putin stabile.O mare parte din acestea consider ca  migreaza in cautare de hrana sau sunt impinse de anumite conditii (zapezile mari,exploatari forestiere,etc) spre zone mai usoare traiului.
Exista si populatii stabile in zona  mai joasa de deal si ses dar nu cred ca prezinta o asa mare importanta din efectivul total.Stiu in Arad,in Bihor zone cu cerb comun si nu stau rau deloc dar e doar o particica dintr-un intreg.
Aici intervine iarasi aceeasi discutie:care populatie e mai viguroasa calitativ si genetic?Pe unde am umblat eu (la ses si deal),cerb mai mare de 9 kg nu o prea fost si aia rari,media 6-7 kg(din vazute si spusele paznicilor)
Din observatiile care le-am facut in ultimii ani am observat ca migreaza si coboara sezonier de la munte fie ciuta cu vitelul la inceputul verii,fie carduri de tineret indiferent de sezon,fie cate un sulitar,cate un cerb de varsta medie,4,5 cerbi intr-un card in iernile foarte geroase si cu zapada mare,in special in februarie.Cerbi mari nu am vazut niciodata,ciurucuri si max. mediocri.

Diferentele de densitate a vanatului dintre cele 2 tari nu sunt date exclusiv de existenta rapitoarelor mari,sunt date de o multitudine de factori.Prezenta lupilor in special,iernile foarte aspre cu zapada mare,relieful greu si accidentat de la noi ar INJUMATATII efectivele vecinilor,cu toata gospodarirea lor laudabila.
La noi te intalnesti cu situatii care nu ai cum sa le depasesti nicicum in favoarea vanatului.Am gasit in fiecare iarna o gramada de animale moarte sau prinse de lupi,o ciuta chiar azi dimineata.Iarna trecuta ti se rupea sufletul cand vedeai capriori si ciute cum nu pot inainta nicicum prin zapada de le puteai prinde de vii.Am pus si noi mancare,siloz,boabe,granule,lucerna,am facut carari pe langa harnitori dar nu poti face manual zeci de kilometri de carari prin munte,e imposibil!Ai un fond de ses,bagi un tractor cu plug in V si faci poteci cate vrei.De aceea am spus ca nu prea poti compara merele cu perele....Nu vreau sa mai discut de lupi ca ma lungesc prea mult...fac prapad intr-o iarna atat la cervide cat si la mistret.
In munte iarna poate mai tine 2 luni cel putin de acum,la ses a dat bine coltu ierbii,tempeaturi tot mai mari si cresc pe zi ce trece.Cerbii au inceput lepadarea coarnelor si vor creste altele noi in timp de 4-4 luni jumate,deci jumatate din procesul de crestere e afectat de mediul in care traieste.Imediat dupa boncanit cad primele zapezi si taurii intra foarte slabiti in iarna care tine vreo 5 luni bune.Cand vorbim de trofee asta inseamna foarte mult.La fel si cu ciutele care se pregatesc de fatare la inceputul lunii mai,la fel si cu scroafele gestante.

Ca sa vanezi 20 de tauri intr-un teren,ma gandesc ca trebuie sa ai minim 200 exemplare.Eu la ora actuala nu am vazut fond de deal sau ses care sa poata tine 200-300 de cerbi nici pe 10000 ha.Intrebarea e urmatoarea:fondul ala de 5000 ha ar tine 300 de cerbi fara interventia omului?adica fara culturi,fara hrana complementara,etc.,sa fie doar ce da mama natura.Raspunsul meu personal e NU!Cred ca vitalitatea unei populatii merge mana in mana cu bonitatea si capacitatea terenului in mod firesc si natural si nu dupa suprafata pur si simplu.De indata ce densitatea s-ar apropia de granita capacitatii de sustinere,efectivele ar slabi calitativ.Aici intervine omul cu ''gospodarirea'', ''traditia in vanatoare'', ''personal calificat si profesionisti'' si nu lasa vanatul sa piara din lipsa de hrana ci ii da de se inmulteste peste limite(naturale).De aici si discutia pertinenta pe alocuri ca,vanatul....nu e natural 100%,ca nu e vanatoare ca e zootehnie,etc.

Asa ca o simpla idee,romanasii nostrii in perioada comunismului ziceau ca populatia de cerb optima pe un teren de munte,ca sa poata supravietiu in plina vitalitate este de 12-15 exemplare la 1000 ha si raportul intre sexe de 1:1.Diferenta numerica e uriasa intre teoria noastra si cea a tarilor cu ''cultura vanatoresaca  veche''.Noi am produs trofee pt. expozitiile internationale din acele vremuri si ei au facut bani din activitatea asta.La noi nu era asa mare presiune asupra vanatului,a vanatorii,nu trebuiau saturate atatea guri,mistret si vanat mic erau berechet si ne-am permis acest punct de vedere.
Nu se dorea o crestere a populatiei cervidelor pentru ca nu era o cerere serioasa plus ca vanatoarea si silvicultura au mers mana in mana pana nu demult...

Trofeele....am zis mai sus de ce nu sunt si dincolo sunt....

Cu boncanitul in situatia ta iti dau dreptate,decat sa mergi aici intr-o zona slaba si cu o proasta organizare,categoric as face la fel,as merge dincolo.
Sunt sigur ca daca ai incerca o zona foarte buna,cu personal ''profi'',cu un peisaj ce iti taie respiratia si putin miros de cetina,ti-ai reconstitui punctul de vedere.Cand auzi 10 tauri in jurul tau acolo de se rasuna padurea,nu se compara cu aia 100 care ii vezi prin trestie dincolo.... norocel
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: radu din Martie 07, 2013, 01:28:14 a.m.
@8x57,
repet:eu nu sustin ca nu sunt naturale,ci sunt ajutate in destul de mare masura,asta conteaza enorm in buna dezvoltare.

Stai asa:Revolta=nemultumire in contextul de mai sus,si reflecta exact nemultumirea mea viz-avi de atitudinea oarecum superficiala de a da sau a contracara un verdict evident.Cand nu gasesti sinonime pe moment intri la filosofii,hai sa vb de vanatoare!

La voi ''gospodarire'' se face de ani si ani de zile,vanatorii au absorbit in decursul a multor ani toata tranzitia asta de la comun la privat si de la ''al lor'' la ''al nostru''.
Romania face o tranzitie grea in toate cele si vanatoarea  la noi se scalda deocamdata in ape tulburi.Nu avem o organizatie care sa uneasca toate asociatiile,nu avem legislatie coerenta,interese comune.AJVPS-urile is cam pe duca majoritatea,au pierdut multe fonduri,RNP-ul a pierdut multe fonduri bune,privatii se impart in mai multe tabere,unii care vor si nu pot,altii care pot,altii care nu vor,vanatorii sunt multi si majoritatea nemultumiti,speriati ca nu vor mai avea unde vana....presiune mare pe vanat...
Pana una alta noi vb de puriatea vanatului nostru care a mai ramas si voi de calitatea oamenilor vostri care l-au inmultit si au grija de el.
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: 8x57 din Martie 07, 2013, 04:17:38 a.m.
poate m-am facut astfel inteles.Prefer vanatoarea la boncanit la munte unde cred ca e salasul lui,la noi in tara dar e o chestiune de preferinta personala.
Consider ca nucleele importante de cerbi se afla in zonele montane.Vreau sa ma contrazica aici cineva cu argumente!

In munte iarna poate mai tine 2 luni cel putin de acum,la ses a dat bine coltu ierbii,tempeaturi tot mai mari si cresc pe zi ce trece.Cerbii au inceput lepadarea coarnelor si vor creste altele noi in timp de 4-4 luni jumate,deci jumatate din procesul de crestere e afectat de mediul in care traieste.Imediat dupa boncanit cad primele zapezi si taurii intra foarte slabiti in iarna care tine vreo 5 luni bune.Cand vorbim de trofee asta inseamna foarte mult.La fel si cu ciutele care se pregatesc de fatare la inceputul lunii mai,la fel si cu scroafele gestante.


De ce crezi ca cerbul tine zor nevoie sa sa traiasca in conditii climatice ostile ? Eu nu cred ca cerbul vrea asa ci cred ca bietu animal acolo gaseste refugiu din fata omului care il urmareste pana in golul alpin. In mintea mea vanatul gonit nu e mai salbatic decat cel care nu se sperie de prezenta omului. In romania vanatul e gonit de la inceputul sezonului pana la sfarsit ,asta influenteaza comportamentul animalelor si le expune unui stres puternic pe care cerbi nu il suporta.
De ce crezi ca e real ca un fond de deal sau ses sa nu poata tine pe 10000/ha   200 -300 de cerbi .Sigur  din punct de vedere al gospodariri diferenta dintre un cerb 33,33 ha sau unu la 50 ha e enorma.

Spui ca fondul pe care vanez nu ar tine 300 de cerbi fara interventia omului ...te inseli si asta o spun in cunostinta de cauza . Fondul cu interventia omului tine 600-800 cerbi in functie de conditile meteorologice. Interventia omului este ca se face agricultura si se vaneaza viteii femele de la 1MAI pana in 28februarie anul urmator ca sa tinem cumva in frau inmultirea. Noi prin vanatoare intensiva practic incercam sa reducem efectivele de cerb. Tot ce se numeste hrana complementara e din noembrie pana in februarie -mijloc de martie .La noi gardurile se fac ca animalele sa nu manance culturile si copacii tineri nu ca sa le tinem in loc . Daca dam mancare dupa 15 martie e pentru ca sa incercam tinem vanatul in padure ca de nu pagubele agricole se ridica la zeci de mii de euro.

Spui ca  "Aici intervine omul cu ''gospodarirea'', ''traditia in vanatoare'', ''personal calificat si profesionisti'' si nu lasa vanatul sa piara din lipsa de hrana ci ii da de se inmulteste peste limite(naturale).De aici si discutia pertinenta pe alocuri ca,vanatul....nu e natural 100%,ca nu e vanatoare ca e zootehnie,etc." aici iara te grabesti putin. Daca vii iarna in ungaria uitate cate lanuri de porumb vezi "in picioare" dupa 1 noembrie. Nu vei vedea pt ca pagube agricole nu se platesc pentru porumbul nerecoltat pana la 1 noembrie . Eu in romania am vazut parcele imense ce s-au recoltat doar prin ianuarie chiar februarie. Adica vanatul a avut hrana in teren. Adevarat cine a incercat asa ceva stie ca mare parte din boabele disparute sunt mancate de rozatoare

Ce ma deranjeaza cel mai mult sunt totusi aceste cuvinte "Cu boncanitul in situatia ta iti dau dreptate,decat sa mergi aici intr-o zona slaba si cu o proasta organizare,categoric as face la fel,as merge dincolo.
Sunt sigur ca daca ai incerca o zona foarte buna,cu personal ''profi'',cu un peisaj ce iti taie respiratia si putin miros de cetina,ti-ai reconstitui punctul de vedere.Cand auzi 10 tauri in jurul tau acolo de se rasuna padurea,nu se compara cu aia 100 care ii vezi prin trestie dincolo.... norocel " 
Chiar crezi ca e cazul sa facem astfel de afirmatii ?
Oare nu ar fi cazul sa lasam pe fiecare sa hotareasca cum ce si undei place ?
Nu cred ca e cazul sa dispretuim trairile sau munca altora.

Dupa parerea mea cred ca ai mare dreptate cand spui ca e presiune mare pe vanat si nu cred ca starea asta poate aduce rezultate bune.

Cum spuneam pentru mine discutia a pornit ca una constructiva si incerc sa ma abtin de la orice fel de pareri tendentioase . Pana la urma fiecare isi matura curtea cum vrea.
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: Milo din Martie 07, 2013, 07:47:59 a.m.
@Radu ...ar trebui sa vezi, daca o sa ai posibilitatea, turmele care migreaza din muntii Tatra la iernat spre sud... si in muntii lor sunt conditii ostile, nici acolo nu intervine omul cu mancarea, au urs lup, si ras mai mult decat pe "hartie"...(nu comentez de UNgaria in privinta rapitoarelor, insa in Slovacia au destui...poate in cativa ani o sa ne "ajunga" ) norocel
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: Milo din Martie 07, 2013, 09:58:50 a.m.
fara sa pun jar in polemica sau sa dovedesc cat de antipatriot sunt...uite despre ce vorbesc, am vazut ceva de genul asta in Slovacia ...dar numarul era estimat la 250-300 capete de cervide la un loc, si nu erau in tarc si nici zootehnie nu o poti numi...ca dupa 1 luna au disparut, dar asta nu e un caz izolat in toata regiunea submuntoasa se gasesc astfel de turme mai mult sau mai putin numeroase

Si daca mai imi permiteti o intrebare...  (iertati-mi prostia) eu ca simplu muritor, om simplu, vanator pasionat dar fara aspiratii exclusiviste, nu e mai bine sa ma bucur de cate un cerb la cativa ani, mai mic sau mai mare si la fel ca mine si vanatorul mai sarac ca mine si cel cu posibilitati financiare mai mari ...adica sa te bucuri de experienta vanatorii la cerb ca orice om, ca la orice specie de vanat?
Cu ce ma incalzeste ca avem 5 tauri vigurosi pe suprafara de mii de hectare... ?? cand eu nu o sa ajung sa impusc nici macar o martoaga...sau poate in vreo 10 ani imi vine randul, dar si atunci o sa trebuiasca sa fac un efort financiar destul de mare...  039

sa nu mai aducem aminte ce sume uriase incaseaza tari ca Ungaria si Cehia din vanatoarea platita de straini....


(http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/538171_541229555921946_578595312_n.jpg)

Črieda jeleňov (http://www.youtube.com/watch?v=9oM1YMKB9ho#)
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: radu din Martie 07, 2013, 01:44:51 p.m.
@8x57,nu cred ca prin sustinerea unor idei si teorii mai putin cunoscute probabil de unii(nu ma refer la tine) am creat o imagine negativa tarii in care vanezi sau culturii vanatului de acolo.
Si pentru mine am considerat a fi o discutie constructiva dar prefer sa discutam cu cartile pe fata si bunele si relele.Am spus-o:avem multe bube in cap dar hai sa le vedem si pe alea bune.Partea buna e ca mai avem inca vanat salbatic si eu cand ma gandesc la vanat ma gandesc la salbaticie si nu la cifre si statistici.
Cerbul prefera padurile de mare intindere  min 4000-5000 ha,linistite cu diferite tipuri de arborete.Eu nu cred sa existe in Ungaria 5000 ha netraversate de cai de comunicare si asezari omenesti insa la noi iti pot indica multe.
In multe zone e impins spre salbaticie de civilizatie dar sunt inca multe locuri in care e liniste si nu s-a facut goana niciodata si nici nu se pune problea sa se faca in viitor.
Voi incerca sa pun niste poze la sectiunea dedicata cerbului cu trofee foarte viguroase din inima muntelui care s-a hranit cu cetina,rugi de mure si coaja de salcie.Eu asta am vrut sa scot in evidenta,ca se poate si unde e greu daca exista gena.Nu am vrut sa fiu tendentios sub nici o forma si am sa ma opresc aici.

@milo,ti s-a parut cumva in raspunsurile mele ca incerc sa par sau sunt cumva mai exclusivist?
La noi nu sunt numai tauri vigurori,sunt extremele si lipseste mai mult clasa de mijloc.
Nu stiu in care tara mai poti impusca taur cu 2000 lei indiferent de punctaj.La un AJV. asta e pretul,cerb de munte,poate ajunge la 11,12 kg.Pretul e acelasi,daca e trofeu,e trofeu,daca selectie,selectie!
Mi se pare chiar foarte mic pretul fata de alte tari.Nu am mai auzit de astfel de oferte.Sa nu mai vb. de preturi mici in alte tari ka nu e cazul.Te taxeaza la fiecare miscare.Noi ne vindem chiar ieftin si nu ar trebui.
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: 8x57 din Martie 08, 2013, 01:16:30 a.m.
@Radu  am impresia ca in imaginea pe care o formezi despre vanatul viguros confunzi  frumusetea si salbaticia peisajului cu vigoarea vanatului. Vanatul nu este nici mai presus si nici mai prejos la munte sau in campie . Vanatul se adapteaza locului de trai. Ce spui tu cu infuzi de cerb din zone diferite au fost doar incercari cu rezultate slabe. Adica daca ei un cerb de la munte si unul din mlastina, apoi le schimbi locul de trai amandoi vor muri  in 1-2 ani( punctul slab sunt picioarele ne adaptate locului de trai ) . E treaba incercata, nimic nou sub soare. Singura speranta sunt  vitei ce se nasc si apoi traiesc langa ciuta si poate reusesc sa duca gena mai departe dar daca stam sa calculam vom vedea ca genetic vorbind sansele sunt slabe.

Mai sus aminteai cele pantru puncte care sunt importante dupa parerea ta

"1.In primul rand pornim de la filosofii diferite si abordarea de strategii diferite de management cinegetic de-a lungul anilor.
Cererea pentru vanat a crescut considerabil si Ungaria s-a aliniat imediat la acest trend sporind considerabil numarul efectivelor si aplicand o cultura a vanatului in acest sens.
De exemplu in cazul cervidelor si nu numai,la noi in tara se merge(a) pe idea urmatoare: populatie mai modesta numeric dar bine dezvoltata si echilibrata dobandind astfel un maxim de siguranta si vigurozitate al efectivelor."

Ce inseamna "mai modesta numeric " asta e foarte relativ .In 1990 in ungaria efectivele ce cerb au ajuns la maxim , nu se stie exact dar toti specialisti au fost de acord ca sunt aprox 110.000 -120.000 de exemplare dar uni sustineau ca ar depasi 160.000de exemplare. Asta in conditile in care 90% din populatia de cerb traieste in judetele de la la vest de dunare. Numarul exemplarelor vanate a fost de 32000
Pe teritoroul ungariei intre 1970 si 2000 sau vanat  7237 tauri medaliati cu aur ,23001 medaliati cu argint si 36259 tauri medaliati cu bronz.
De cand exita un clasament al trofeelor ungaria a avut 5 recorduri mondiale  primul in 1891 cu  243,9 puncte primul trofeau care a depasit 240 de puncte , ultimul in 1986 cu 271 puncte primul trofeu care a depasit 270 de puncte Toate cele 5 trofee sunt din sud vestul tarii (zona de deal si campie )

 Raportat la aceste cifre ce inseamna " populatie mai modesta numeric dar bine dezvoltata si echilibrata dobandind astfel un maxim de siguranta si vigurozitate al efectivelor."

Nimeni nu contesta frumuseatea si salbaticia muntilor dar asta nu inseamna ca vanatul acolo e mai viguros

Adevarata diferenta e in gospodarire. Sigur e bine venit sa poti vana trofee de +10 kg la aprox 500€ dar asta este problema nr. 1 a gospodariri din tara. Cum sa investesti bani si sa satisfaci cerintele vanatoarilor daca practic vinzi un trofeu de 10.000€ cu 500 ?  Daca intr-un an ai 10 trofee de aur si le dai la vanatori romani cu 5000€ pierzi 95000€ din bani cu care ai putea ajuta vanatul. Teoretic se poate vana ieftin ,practic e un fel de a-ti fura singur caciula.

Se face diferenta intre straini si romani , sa-mi explice si mie cineva  DE CE? Banui ban si vanatul are nevoie de ingrijire. Strainii nu se intorc , de ce ar face-o ? Cel mai fraierit te simti atunci cand trebuie sa platesti mai mult decit altul pentru acelasi servicii. Cei care ati fost la vanatoare in strainatate a-ti platit vrodata mai mult decat ceilalti participanti doar pentru faptul ca sunteti straini ?
Tot din problema asta financiara si a efectivelor modeste de vanat rezulta si indiferenta vanatorului roman. Vanatori nu sunt motivati sa ia parte in  ingrijirea si protejarea vanatului. Daca nu-i dai omului posibilitatea sa vaneze devine dezinteresat. Ce inseamna 20 autorizatii la cateva sute de vanatori ? Degeaba e teoretic ieftina vanatoarea pentru romani daca posibilitatile sunt foarte reduse.

In privinta paduriolor neatinse sigur e adevarat ca vanatul le prefera. Problema e ca daca exista un asemenea biotop omul ar trebui doar sa-l admire nu sa-l atinga ,mai ales nu cu arme . Am mai spus-o si alta data ,acele zone ar fi baza unei populati stabile dar asta se face prin protectie si inmultire nu prin vanatoare. Cum spuneai lipseste clasa de mijloc si defapt ea e baza populatiei viitoare. Din exemplarele de varf nu se poate face selectie asa cum nu poti face nici din cei de calitate slaba.

Ca se poate acolo unde exista gena de calitate buna e clar ca buna ziua  , idea e sa nu credem ca gena de la est sau vest de granita e mai buna ca cealalta.
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: claudiu din Martie 08, 2013, 11:01:35 p.m.
@8x57, poate nu ar fi o idee rea sa postezi statisticile sezonului 2012-2013. As fi curios cati cerbi au fost vanati la voi si cati au fost medaliati.
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: radu din Martie 09, 2013, 03:15:03 p.m.
@8x57,sa stii ca nu comfund deloc peisajul cu vigoarea vanatului,facusem remarca asta in idea ca un peisaj frumos si salbatic sporeste placerea unei partide de vanatoare,cel putin in cazul meu si al multora dintre vanatoari.
In ceea ce priveste superioritatea si inferioritatea trebuie sa te contrazic.Nu e parerea mea personala,s-a demonstrat stiintific ca speciile din medii aspre au o vigoare crescuta.
Mediul constituie complexul conditiilor si influentelor externe cu care animalul se afla intr-un continuu schimb si care determina viata,dezvoltarea,raspandirea,inmultirea,starea de sanatate.
Intreaga stiinta a culturii vanatului este o continua incercare de a realiza conditii de mediu corespunzatoare cerintelor organismului animalului salbatic.
Eu condider vanatul drept rezultatul unei indelungate evolutii si selectii NATURALE,care are loc sub influenta si actiunea conditiilor de mediu.In tarile dezvoltate,impactul asupra vanatului sunt mai mult de ordin gospodaresc,social,financiar,politic,etc.Cultura vanatului in aceste tari a constat printre altele si in faptul ca a speculat si s-a adaptat rapid cerintelor  si tendintelor vanatorilor,factorilor social-economici.
Regresul calitativ foarte pronuntat al cerbului din Germania se datoreaza nu numai inrautatirii mediului de trai ci si a unei practici gresite a vanatorului aplicate pe linie genetica,dupa o gospodarire indelungata aplicata de vanatori.Aceste practici au condus la suprainmultirea efectivelor peste capacitatea furajera a terenului,la modificarea structurala intre sexe pentru a spori productivitatea.

Exista studii nu numai pe cerbi ci si pe alte specii de vanat,inclusiv vanat mic care reflecta modificarea fundamentala a populatiilor existente initial care au trait in mod natural si s-au dezvoltat,inmultit fara implicarea omului.Ex:potarniche,fazan,iepure,sitar-au suferit sau au disparut total din  unele zone  ale Europei Centrale in urma dezvoltarii agriculturii.
Ierunca a disparut aproape in totalitate din Germania acum cativa zeci de ani in urma explodarii silviculturii intensive.
Capriorul este un alt exemplu pentru demonstrarea potentialului ecologic al diferitelor zone geografice.In zona de nord-est sunt mai vigurosi  iar in sud-vest mai anemici.Estonia 38 kg,Ucraina 34 kg,Suedia 32 kg,Belgia 21,Austria 20 kg,Germania
15-17 kg.
Cocosul de munte manifesta deasemenea o crestere in sensul deplasarii de la est spre vest.

Vanatul se adapteaza si la munte si la ses,asa este doar ca selectia NATURALA de care vorbeam isi face foarte bine treaba in Carpati si in munti in general.Vanatul se adapteaza si in tarc dar aceasta nu reflecta starea de sanatate si vigurozitatea vanatului ci incrucisarea,dopingul,etc.Deci,faptul ca se adapteaza nu inseamna ca ar fi mediul ideal.
Un exemplu de adaptabilitate si conditii superioare ar fi Noua Zeelanda unde cerbul a fost colonizat.La extrema cealalta Scotia.

Am spus mai sus ca ideologiile celor doua tari au fost  si sunt fundamental diferite.
Ma refer aici la perioada finala a comunismului pentru ca a reprezentat apogeul vanatului romanesc si nu din alte motive.
Prin gospodarirea vanatului se dorea inmultirea RATIONALA a populatiei acesteia si mentinerea indivizilor la un grad de vitalitate cat mai ridicat.Da,populatie mai modesta comparativ cu tarile estice dar viguroasa,sanatoasa,echilibrata.Adica populatia sa fie sustinuta de mediu,in cea mai mare parte fara interventia omului decat in foarte mica masura:recoltarea echilibrata,selectia aplicata fara sa dezechilibreze raporul dintre sexe si contingentele de varsta.
NATURAL mi se pare logic ca o populatie sa reflecte potentialul mediuluii de trai si nu „gospodarirea’’ in vederea atingerii scopurilor de alta natura.
Nu s-a dorit inmultirea peste masura deoarece aducea prejudicii materiale agriculturii si silviculturii,ramuri ale economiei foarte importante ale acelor vremuri.
Ruinarea calitativa a vanatului din tarile europene,sedentar s-a datorat inafara de degradarea mediului,tocmai nerespectarii legilor fundamentale ale geneticii.Ex:endogamie-consangvinizare.
Idea ca pradatorii fac parte din ecosistem a fost sustinuta mare parte in cultura vanatoreasca romaneasca si a demonstrat ca are un rol semnificativ in mentinerea la nivel maxim al vitalitatii speciilor.Rolul pradatorilor se considera unul de natura selectiva,regulatorie si antipatogena.
In tarile dezvoltate nu putea fi vorba de asa ceva.Rapitor=distrugator,deci trebuie exterminat.
Lupul,ursul,rasul- toate contribuie diferit la o foarte fina selectie a elementelor slabe,mult mai presus si mai precis decat stiinta si tehnica omului.
Poti sa ai 1000 de observatoare si sa privesti ore in sir animalele pentru ca nu vei simti animalul bolnav si nu il vei alerga ssa vezi care e mai rezistent si mai tenace dupa care sa iei decizia eliminarii lui.
Asa ca rezultat al teoriei ‚’’populatie modesta numeric dar bine dezvoltata’’ voi arata cateva cifre,ca doar fara cifre nu putem si fara statistici la fel!
La expozitia de la Berlin 1937,cerbii carpatini au depasit calitativ cerbii de stepa,pe cei din Franta sau din Belgia.Dintre cele 31 medalii de aur premiate suplimentar cu placi deonoare,Romania figureaza cu 11 (35%).Cei 39 medaliati cu aur dintre care si cei 11 cu placa de onoare au fost extrasi intre 1920 si 1937 la o extractie generala pe ambele sexe  si toate cat. de varsta de 6000 exemplare.Asta in comparatie cu Germania care a obtinut 10 medalii de aur,doar 2 placi de onoare intre anii 1900 si 1936 din peste un milion de exemplare !!!!!!!
Tot in comparatie cu Ungaria care a castigat 43 medalii de aur,doar 10 placi de onoare pt cerbi recoltati intre anii 1900-1936 dintr-un efectiv total de 260.000 de unitati !!!!
Rezulta o medalie de aur la 110.000 cerbi din Germania,la 6341 cerbi din Ungaria si 153 cerbi din Romania!!!Fiecare al 5 lea din Germania,al 4 lea din Ungaria si al 3 lea din Romania a primit o placa de onoare.
Pentru mine asta inseamna „populatie modesta dar bine dezvoltata” si cifrele indica ca,in vremea aceea putea si muritorul de rand sa prinda o autorizatie daca ne referim la vanatul extras si numarul de vanatori la vremea respectiva.

Chiar daca pierzi masculul ''reproducator'' intr-un an sau doi, ai obtinul viteii  iar acestia sunt viitorul populatiei de cerb ;crescuti in  conditii prielnice vor da trofee deosebite.Nu este un lucru de neglijat sub aspectul influentei asupra unei populatii.
Germania a facut incrucisari in peste 50 de statiuni incepand de acum 100 de ani cu wapiti,cerb de caucaz,cerb carpatin.


Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: radu din Martie 09, 2013, 03:29:38 p.m.
Idea diferentierii vanatorilor straini de cei romani este gresita.Vanatul se valorifica la preturi stabilite de gestionari si crede-ma ca prefera de multe ori vanatori romani decat straini.Problema e ca vanatorii romani nu sunt dispusi 95% dintre ei sa plateasca preturile cerute strainilor.S-a incetatenit idea aceasta a tarifurilor  minime unice pentru vanatori straini practicate in special de RNP.Cam tot pe acolo dar cu ceva mai mici sunt cele practicate de AGVPS pt straini iar privatii s-au orientat sa fie cam pe acolo,adica competitivi.Daca iti cere unul 1000 euro pe un cerb si altul 1500 pe acelasi trofeu,unde mergi?Vanatorul membru intr-o asociatie beneficiaza de preturi ''la pret de roman'' adica mai mici si daca nu se recolteaza cu vanatori straini ramane disponibil pt membri,sau se stabileste inainte cate autorizatii merg la membrii si cate la straini.Nu am auzit pana acum vanator roman care vrea sa plateasca autorizatie la pret de strain si care sa fie refuzat,discriminat,sincer!

Faptul ca vanatorii straini nu se mai intorc,o consider iarasi o idee gresita.Unii nu se intorc ca si-au bifat telul,si nu avau in plan sa se mai intoarca dar sunt destul de multi care se intorc si mai aduc si prieteni.Cunosc grupuri care vin de ani buni in Romania la diferite specii de vanat.
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: 8x57 din Martie 09, 2013, 11:44:04 p.m.
Aer proaspat, peisaj frumos, salbatec si nepritenos gasesti si in stuf . Asa cum muntele isi are farmecul lui asa isi are si mlastina. Oricum asta e foarte subiectiv.

In ce priveste periada 1900-1936 gospodarirea terenurilor de vanatoare era in mana nobilimi ...asta e un cu totul alt stil de gospodarire in ce priveste prioritatile in intretinerea si unui fond de vanatoare. Fondurile din mainile nobilimi erau finantate pentru distractie si NU TREBUIA SA ADUCA PROFIT. In ziua de azi ca vorbim de RNP ,AGVPS sau particulari toti asteapta profit  sau cel putin o auto finantare . Groful baga mana in buzunar si isi platea angajati fara sa faca bilant financiar la sfarsitul anului. Asta in ziua de azi e de neinchipuit la majoritatea asociatilor de vanatoare.
Revenind la expozitia din Berlin sa nu uitam ca trofele expuse acolo trebuiau sa fie nascute inainte de 1926 adica de.... 87 de ani. Apoi linia urmata in gospodarirea vanatului de catre statul roman a avut cateva cotituri radicale.

Sigur poti face diferenta la greutatea corporala pe teritorile definite de granitele unei tari , dar asta e cu totul in contradictoriu cu idea animalelor tinute in conditii de zootehnie. Adica cu cat o tara are grija nmai mare de vanat cu atat greutatea corporala e mai mica.  Austria raportat la suprafata are foarte mult munte si totusi caprele sunt mici , in munti nici acolo nu se face agricultura.
Treaba cu cocosul de munte cred ca e cea mai elocventa, adica nimeni nu are o strategie in privinta cocosului de munte.

Spui de periada comunista ca a fost "apogeul vanatului romanesc " apoi poate ca afost a pogeul vanatului dar a fost rusinea a cea ce se numea vanatoare. Era o armata de silvici care deserveau un singur om. Toata tara e fost un imens tarc in care pagubele agricole erau suportate de CAP-uri si nimeni nu avea curajul sa deschida gura. Sigur ca nu trebuie dusa hrana suplimentara daca mistretul intra cand vrea in lanul de porumb si ursul poate sa-si duca oile nepedepsit.

Am sa caut si postez cateva din datele sezonului 2011-2012 , asa poate va deveni mai clar ce se face altfel in ungaria in privinta vanatorii si a vanatului.
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: 8x57 din Martie 10, 2013, 01:05:19 a.m.
Date statistice ale anului de vanatoare  Ungaria 2011-2012

Cerb      -  47706   Taur -11611     ciute-19034     vitei 17061

Lopatar  -  11717   Taur-2518        ciute-5046       vitei4153

Caprior  -   93146   Tap-35252    Caprioara-28742  ied -29152

Muflon   - 3485   berbec -875    oaie-1526    miel-1084

Mistret  -128863  vieri -25770   scroafe-24373   godaci--58244    purcei-20476


Din aceste efective au vanat vanatori straini

Cerb -11142  din care 4375 tauri

Lopatar 2992 din care614 tauri

capriori- 21955  din care 15236 tapi

Muflon -419 din care 211 berbeci

Mistret 17548 din care 3098 vieri

Vanatori maghiari platitori au vanat

Cerb  -5797 din care   Taur-1525

Lopatar -1850 din care Taur -454

Caprior -12598 din care Tap -6646

muflon -1095  din care 282 berbeci

Mistret  16111 din care vieri 2655

Restul vanatului a fost vanat de membri  adica   30767 cerb , caprior 58593 si mistret 95204. Astea inseamna 184.564 bucati de vanat mare vanate doar de membri asociatilor  dar 220.070 de piese vanate doar de vanatori maghari .
In ungaria avem aprox 55.000 de vanatori  asta insemna in medie 4 bucati vanat mare de persoana .

In mintea mea asta inseamna gospodarire. Adica din total vand apox 25% si de restu dau posibilitatea membrilor asociatiei sa se distreze.

Cele mai bune 50 de trofee de cerb vanate in ungaria. Cel mai "vechi"  e trofeul  dobandit la Lenti in 1970. Eu cred ca asta arata ca sistemul acesta e capabil de inbunatatirea trofeelor

Gímszarvasagancsok
Nr.    Elejtés éve    Elejtés helye    Elejtõ neve    Tömeg /kg/    CIC pontszám    Bírálva
1    1986.    Karapancsa    Bleier J.    14,95    271    Bp-86.
2    1981.    Pusztakovácsi    W. Petznik    14    269,89    Zg-81.
3    2001.    Lábod     T. Heisig    16,81    265,67    La-02.
4    2002.    Vörösalma    J. Haider    14,05    263,88    Gt-03.
5    2000.    Kerecseny    M. Hüging    13,98    263,3    Nag-00.
6    1992.    Szentpéterfölde    D. Boetticher    14,7    261,29    Márki-92.
7    2007.    Hajós    Móró L.    14,53    261,21    OTB
8    1985.    Hahót    R. M. Lee    16,4    260,07    OTB
9    1992.    Noszlop    F. Söfje    12,68    260,02    Márki-92.
10    2011.    Szécsisziget    P. Rachbauer    15,32    258,65    MgSzH.-Bp.
11    1989.    Bajcsa    R. Stöver    14,75    257,88    OTB
12    1981.    Nagykanizsa    W. Benezka    11,75    257,15    OTB
13    1982.    Bezeréd    W. Wundsam    12,95    256,97    OTB
14    1985.    Kisbárapáti    A. Bscher    13,75    255,45    OTB
15    1986.    Darány    H. Kaiser    13    255,34    OTB
16    2003.    Vajszló    V. Briel    13,25    255,27    OTB
17    2009.    Nova    G. Randa    9,94    255    Lenti-10.
18    1989.    Bajcsa    H. Sonne    14,25    254,8    OTB
19    2000.    Cun    K. Kretzsmar    13,7    254,3    OTB
20    2006.    Bóly    P. Horbach    14,61    254,14    OTB
21    1988.    Bánokszentgyörgy    R. Lhoist    13,53    254,07    OTB
22    1990.    Vasvár    J. Kühn    13,05    254,01    OTB
23    1985.    Nagykanizsa    W. Zeitelhack    12,3    253,95    Nü-86.
24    1999.    Bóly    Monostori L.    16,25    253,6    Tlk-99.
25    2004.    Bagod    H. Peter    14,97    253,1    OTB
26    1972.    Lenti    P. Riegel    13,4    252,98    To-73.
27    1994.    Gelse    J. Bitzinger    14,37    252,95    Salzb-94.
28    1988.    Galambok    P. Tucci    13,82    252,74    OTB
29    1994.    Kunfehértó    Petõfi Vt.    13,7    252,72    OTB
30    1984.    Ivánc    W. Zimmermann    12,62    252,62    Br-85.
31    2001.    Bánoksztgyörgy    J. R. Torrego    15,37    252,55    OTB
32    1990.    Karapancsa    W. Pfrimmer    14,27    252,54    OTB
33    1993.    Lábod    T. Heisig    14,26    252,52    Asz-93.
34    2005.    Rinyaújlak    Anonymus    15,44    252,29    OTB
35    1970.    Lenti    M. Schuster    12,45    251,83    Bp-71.
36    2001.    Piliscsév    Hámori Cs.    14,4    251,38    La-02.
37    1986.    Bánokszentgyörgy    B. Lengerick    11,96    251,25    OTB
38    1989.    Hévíz    W. Müller    14,01    251,14    OTB
39    1974.    Karapancsa    G. Czerwionka    12,4    251,05    OTB
40    1989.    Bezeréd    W. Knieps    15,02    250,93    OTB
41    1991.    Szentpéterfölde    F. Burda    15,6    250,6    OTB
42    1989.    Szentpéterfölde    H. Schwandl    15,04    250,43    OTB
43    1982.    Sellye    E. Pollmann    12,6    250,34    OTB
44    1990.    Bánokszentgyörgy    O. Rettenmaier    13,28    250,31    OTB
45    1989.    Sellye    H. Brück    13,16    250,23    OTB
46    1968.    Gamás    E. Schausberger    12,57    250,22    Bp-71.
47    2006.    Karapancsa    Anonymus    13,72    250,08    OTB
48    2003.    Bánokszentgyörgy    E. Müller    13,22    250,04    OTB
49    1989.    Rezét    W. Diesner    15    249,93    OTB
50    1979.    Szentpéterfölde    G. Lang    12,4    249,74    OTB


Cele mai bune 50 trofee de caprior

 Õzagancsok
Nr.    Elejtés éve    Elejtés helye    Elejtõ neve    Tömeg /gr/    CIC pontszám    Bírálva
1    1978.    Jászkisér    P. Riegel    770    231,53    Bp-96.
2    1993.    Abádszalók    M. Rolland    769    230,75    ASZ-93.
3    1965.    Martonvásár    Cseterki L.    766,5    228,68    NS-67.
4    2004.    Napkor    Anonymus    810    214,65    OTB
5    1988.    Tarnaméra    J. Eller    750,7    212,64    OTB
6    2000.    Árpádhalom     Busi L.    682    208,13    Nk-00.
7    2002.    Földeák     J. Meyer    843    207,8    Guth-03.
8    2005.    Napkor    Anonymus    736    205,92    OTB
9    2005.    Martfû     W. H. Kullmann    776    202,97    OTB
10    2007.    Földes    Halasi K.    742    202,45    OTB
11    2007.    Kisújszállás    C. Tönies    675    202,43    OTB
12    1975.    Kisköre    Sramkó L.    792    201,92    Bu-78.
13    2005.    Hajdúdorog    Mátyás L.    752    201,18    OTB
14    2006.    Balkány    P. Garnica    694,8    199,58    OTB
15    1974.    Boldog    Medveczki S.    660    198,1    CB-76.
16    1978.    Csépa    Gyollai Gy.    726    197,65    Bu-78.
17    2002.    Törökszentmiklós    D. Dörnberg    761    196,02    OTB
18    2008.    Kunmadaras    K. A. Michael    635    194,08    OTB
19    1975.    Komádi    F. Reitenhauser    630    193,95    OTB
20    1969.    Szajol    E. Tribull    693    193,8    Bp-71.
21    2002.    Mélykút    K. Widmann    702    192,06    OTB
22    2011.    Makó    Elhullás - Gépjármû ütközés    700    191,4    Csongrád
23    1973.    Törökszentmiklós    Kádár J.    671    190,65    Bp-96.
24    2008.    Somlóvecse    J. P. Bourquard    623    190,45    OTB
25    1985.    Nyíregyháza    F. Rahe    625,5    190,25    OTB
26    2008.    Árpádhalom    T. Grabowski    650    190,08     OTB
27    1966.    Szõreg    M. Düring     644    190,05    NS-67.
28    1974.    Siklós    Horváth B.    685    188,12    CB-76.
29    1996.    Kisújszállás    H. Swarovski    669    188,12    OTB
30    2006.    Tiszafüred    J.-D. Sturm    648    187,93    OTB
31    2001.    Ujszász    Anonymus     734    187,76    OTB
32    1976.    Tiszasziget    Kovács I.    719    187,62    Bu-78.
33    1978.    Jászkisér    Bereczki L.    674    187,17    Bu-78.
34    1972.    Kisléta    Lengyel R.    660    187    To-73.
35    1984.    Szilvásvárad    Juhász J.    656    185,95    Br-85.
36    2002.    Nagyrábé    J. Goodhart    702    185,78    OTB
37    1987.    Abony    H. Weischaedel    594    185,65    OTB
38    1999.    Tiszaug    J.-J. Bandi    682    184,81    OTB
39    1971.    Törökszentmiklós    K. Kriews    613    184,15    Bp-71.
40    1981.    Debrecen    H. Bretschneider    600    184,08    Nü-86.
41    1970.    Komádi    Papp F.    629    184,05    Bp-71.
42    1975.    Szentes    Magyar J.    665    183,98    CB-76.
43    2006.    Dévaványa    J. Gonzales    597,6    183,96    OTB
44    1971.    Drávakeresztúr    Bodnár J.    652    183,8    Nk-00.
45    2004.    Szakoly    F. Toppins    680    183,38    OTB
46    1991.    Beremend    R. Cherwionka    654    183,21    OTB
47    2000.    Berekböszörmény    W. Eder    674    182,69    OTB
48    2002.    Szentes    M. F. Charraire    670    182,63    OTB
49    2005.    Tököl    Molnár N.    650    182,23    OTB
50    2004.    Nagyatád    T. Fontcuberta    650    182,03    OTB

Cele mai bune trofee de mistret - daca bine stiu primul inca e recordul mondial

 Vaddisznóagyarak
Nr.    Elejtés éve    Elejtés helye    Elejtõ neve    Agyarhossz (cm)    CIC pontszám    Bírálva
1    2004.    Budakeszi    J. Botin    27,55    162,85    Telki-04.
2    2000.    Budakeszi    O. Weiser    25,5    154,8    Nk-2000.
3    1995.    Szín    Bán Cs.    28,15    144,9    OTB
4    2007.    Pusztavacs    R. Remacha    22,65    141,75    OTB
5    2006.    Lajta-Hanság    G. Zenker    20,8    141,2    OTB
6    2004.    Hõgyész     Anonymus    25,55    140,85    OTB
7    1999.    Nádasladány    H. Holfelder    24,65    140,3    Zg-99.
8    2011.    Napkor-vadaskert    Ilosvay Péter    24,95    139,9    Szabolcs-Sz.-B.
9    2002.    Budakeszi    K.J. Alejandro    21,5    139,55    OTB
10    2004.    Budakeszi    M. Storm    22,75    137,6    OTB
11    2004.    Budakeszi    B. Steinhausen    23,75    137,1    OTB
12    2011.    Tamási    F. Schweitzer    25,35    136,9    Tolna
13    2007.    Kistarcsa    Hidvégi J.    25,2    136,8    OTB
14    2011.    Körösladány-vaddisznóskert    E. R. Galvez-P.    24,75    136,65    Békés
15    2004.    Hõgyész    Anonymus.    25,55    136    OTB
16    2005.    Budakeszi    B.A. Bengtsson    23,6    135,8    OTB
17    1970.    Valkó    Németh K.    23,5    135,75    Bp-71.
18    2004.    Szín    Tatárka J.    26,7    135,4    OTB
19    1983.    Ivánc    Szilágyi I.    23    135,2    Br-85.
20    2006.    Pusztavacs    Hajnal I.    23,2    135,15    OTB
21    2008.    Boroszló    P. Goldsmith    25,85    135,1    OTB
22    1990.    Isaszeg    L. Krach    23,8    134,6    OTB
23    2005.    Csévharaszt    Dudás Á. ifj.    25    134,55    OTB
24    2001.    Budakeszi    M. Santi    24,2    134,5    OTB
25    2003.    Perkupa    Bagi I.    27,45    134,3    Telki-04.
26    ?    Kaposvár    M. Miglieniri    26,65    134,3    Bp-71.
27    1973.    Kaposvár    K. Neumann    22,7    134,1    OTB
28    2000.    Herend    Skultéty S.    21    134,1    OTB
29    2011.    Derekegyház    Zanócz A.    25,65    134,1    Csongrád
30    1999.    Budakeszi    E. Ahlström    27,2    134,05    OTB
31    2003.    Budakeszi    I.S. Galan    24    134,05    OTB
32    1986.    Galgaguta    Táborszky A.    24    134    OTB
33    2003.    Lajta-Hanság    G. Lunardi    24,8    133,95    OTB
34    1970.    Guth    Thermann I.    22,1    133,95    To-71.
35    1998.    Kisnána    Sztancsik Cs.    25,1    133,75    OTB
36    2004.    Nyírkáta    J. Aliste    23    133,65    OTB
37    2011.    Körösladány-vaddisznóskert    J.  S.  Moro    21,3    133,55    Békés
38    2001.    Budakeszi    P. Hedebark    32,5    133,5    OTB
39    2004.    Budakeszi    Anonymus    24,4    133,4    OTB
40    1991.    Tiszacsege    Vincze L.    23,75    133,35    OTB
41    2011.    Nagylóc    Lõrik L.    22,3    133,2    Nógrád
42    1997.    Telki    J. Guillau    24,05    133,15    OTB
43    1987.    Füzesabony    Balogh J.    26,75    133,05    OTB
44    1973.    Zamárdi    H. Mejners    23,4    133,05    OTB
45    2006.    Hortobágy    Zsipi S.    21,75    133,05    MTB
46    2001.    Budakeszi    F. Berger    24    133    OTB
47    2005.    Isaszeg    A. Nora    23,1    133    OTB
48    1980.    Balatonfenyves    J. Cloppenburg    20,1    132,95    OTB
49    1997.    Sajóvelezd    Rácz J. ifj.    25,65    132,9    Kh-97.
50    2011.    Hernád    J. Dubaere    21,7    132,85    Pest
        

Am gasit si lista primelor 50 de trofee de cerb (CIC) din lume

 http://vadasz.info.hu/otbb/otbb_szarvas_vilag.html (http://vadasz.info.hu/otbb/otbb_szarvas_vilag.html)


Ce poate nu sare in ochi tuturor e faptul ca locul 50 din clasamentul maghiar are 249,74 puncte pe cand locul 50 din clasamentul mondial are 247,99.
Motivul este ca numai trofeele arbitrate de un juriu international sunt trecute in clasamentul mondial  si multi vanatori straini nu au dorit ca trofeele lor sa fie prezentate la expozitii, asa ramanand doar datele de la OTB( comisia nationala de arbitrare). Sigur e o enorma tragere de sfori cu trofeele dar grosso modo sunt de parere ca aceste date spun multe.

PS
In clasamentul international sunt cateva localitati scrise cu verde , da-ti klick pe ele si apare fotografia trofeului . Mie personal nu.mi place  bulgaresc  ...dar asta este situatia acela e nr 1
Al 51 trofeu " Etropoli "e cel bulgaresc descalificat .
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: 8x57 din Martie 15, 2013, 02:36:47 p.m.

3.Conditiile de mediu,relieful,clima sunt alti factori care influenteaza calitativ si numeric efectivele.
Zapada mare,frigul,terenul dificil si sarac in hrana fac iarasi multe victime an de an.De cate ori am fost in Ungaria,nu am vazut zapada mai mare de 20-30 cm maxim.Sa nu uitam ce ierni au fost aici,doar 2011-2012!Acum in aceasta perioada graul are 10 cm si mai mult pe alocuri la ei,temp 10-17, grade iar la noi la munte la doar 500-700 m altitudine zapada depaseste 50 cm si azi-noapte au fost -8 grade!


Azi  martie 15 martie 2013, situatie valabila aproape pe tot teritoriul tarii!

http://www.youtube.com/watch?v=NbhipXr82Ns&feature=player_embedded# (http://www.youtube.com/watch?v=NbhipXr82Ns&feature=player_embedded#)

Enying, 64-es út, 2013 március 15-re virradó éjjel (http://www.youtube.com/watch?v=3UMjEBSyKt8#ws)


...Si scroafele deja au fatat ....... in 10 zile inundatii apoi sa intors iarna
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: first din Martie 15, 2013, 06:47:06 p.m.
 119Daca sunteti pacatosi...
 046 glumeam.
Cred ca disputa este putin fara fond. De ce? Pentru ca vanatoarea si tot ce inseamna vanatoare, vanat gospodarire difera foarte foarte mult functie de zone (ses, colinar, munte).
Asa cum in apele de munte speciile de pesti endemice pot trai si in alte conditii, dar in timp dezvolta caracteristici mai mult sau mai putin diferite de cele specifice populatiei de munte, asa si vanatul difera functie de zona geografica si de conditiile de mediu. Este practic aceeasi specie, dar cu caracteristici fizice/ fiziologice usor diferite.
Cerbul, spre exemplu, este mai viguros in zonele de munte de la noi, in sensul de mai rezistent fizic, trofeul in schimb se dezvolta mai lent si nu cu acelasi spor de greutate, este insa ceva mai dens decat cel de la ses sau deal.
Capriorul, cele mai teribile trofee vor fi la ses si deal, unde hrana este mai usor de gasit si mai consistenta(culturi agricole), la munte animalul este mult mai rezistent fizic, in schimb trofeele sunt mult mult mai slabe.
De salbatici sunt toti la fel de salbatici, vanatul de la munte este mai alert, mai aspru. Hrana suplimentara este benefica, ajuta mult la dezvoltarea trofeelor, in schimb leneveste putin animalele. Este normal ca in HU sa fie trofee calitativ mai bune si in numar mult mai mare, efectivele de vanat sunt net in favoarea zonei de ses si in special a gospodaririi speciale care se practica acolo.
In rest unde vanezi la ses, deal, munte sau tarc, este de gustibus, fazanul, poate fi impuscat si in voliera si in padure, cerbul in ocol sau in munte...
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: 8x57 din Martie 18, 2013, 02:02:06 a.m.
Ce ma irita e sustinerea idei ca vanatul de la munte e mai viguros decat cel de la deal sau ses. Din punct de vedere al speciei viguros e animalul care poate supravietui conditilor pe care le are si se poate reproduce. Daca luam "vigurozitatea " masurata prin centimetri , grame si tabele de evaluare vorbim de idea omului despre ce inseamna trofeu viguros.
 Daca privim tabele de mai sus care reprezinta vigurozitatea masurabila dupa niste criteri acceptate international (inclusiv de romania care este membra fondatoare C.I.C. ) vedem ca din pacate situatia cerbului carpatin nu e roza deloc.

Apoi ce ma mai irita e privirea de sus a sistemului de gospodarire care se practica in europa centrala si de est pana la granita romana.
 
Sa luam ca exemplu capra neagra care e un animal tipic zonei de munte si romania detine recordul mondial si cred ca si locul doi ..adevarat ambele din 1934. Este normal ca cota de recolta pa 2012-2013 sa fie 359 piese !!!
Conform datelor statistice austriece in sezonul 2011-2012 sau vanat  20.290 de capre negre  17.944 de cerbi si 236.279 capriori. Asta la cei aprox 120.000 de vanatori austrieci inseamna 2,5 bucati de vanat mare / vanator numai din aceste 3 specii.Asta intr-o tara care are ca suptrafata totala 83.871 km patrati adica c-am o treime din suprafata romaniei si turism la greu . Aproape imposibil sa gasesti metru patrat de pamant necalcat (deranjat)de om.
Elvetia are aprox 13.000 buc cota de capra neagra pe un teritoeiu de 41.277km patrati .

Cum a spus Milo nu vreau sa fiu antipatriot ci sa arat ca se poate si altfel. Se poate face in asa fel incat si vanatori sa fie multumiti. Muntii si padurile nu pot tine fara ajutor omenesc atata vanat de cat au nevoie vanatori romani , de cei straini sa nici nu mai vorbim. Sau trebuie crescut numarul vanatului sau redus cel al vanatorilor. Nu vorbesc de tarcuri ci de o gestionare rationala a vanatului aflat in libertate.

Am cautat cotele de recolta din romania  2012-2013 ( http://www.mmediu.ro/beta/domenii/paduri/vanatoare/cote-de-recolta/ (http://www.mmediu.ro/beta/domenii/paduri/vanatoare/cote-de-recolta/))

Caprior            -14.865 din care 7661 tapi trofeu + selectie
Cerb               -  2.396 din care 1306 tauri  trofeu + selectie
Capra neagra   -      359  din care 185 tapi
Mistret            - 22.325   -- fara diferentiere de sex
MIstret  pana   -  3.120  -- suplimentar cotei de recolta aprobata --fara deferentiere de sex
la un an
---------------------------------------------
 Total              - 43.065   

La o suprafata de 238.391 km patrati (suprafata tarii)asta inseamna 1 bucata vanat mare la 5,53 km patrati.Eu nu cred ca o triplare a acestui numar ar duce la "degenerarea vanatului" ,dar sunt convins ca ar fi mult mai multi vanatori multumiti.

Cum spuneam astea sunt date statistice, poate mint putin dar in ansamblu primim o imagine despre ce inseamna vanatoare pe alte meleaguri  si nu cred ca in romania lupii sau ursul ar fi raspunzatori  pentru situatia actuala.


               

Daca cineva e interesat de aici am luat datele statistice pentru austria, merita de studiat putin (  http://www.statistik.at/web_de/statistiken/land_und_forstwirtschaft/viehbestand_tierische_erzeugung/jagd/index.html (http://www.statistik.at/web_de/statistiken/land_und_forstwirtschaft/viehbestand_tierische_erzeugung/jagd/index.html))
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: first din Martie 18, 2013, 10:15:12 a.m.
Am incercat de fapt sa spun ca animalele crescute in conditii diferite, DIFERA! Cand am zis de viguros ma refeream in sens fizic, nu la trofeu. Ca sa ma intelegi mai clar, daca mergi la munte la vanatoare si te conduce un muntean, apai cu toata conditia fizica, transpiri, respiri precipitat, obosesti, trebuie sa faci pauze, fata de muntean, care le face fara efort. Asa si cu vanatul. In ceea ce priveste trofeele, daca ai citit atent am zis clar, la noi se dezvolta mai lent ceea ce in conditiile date este normal.
Gospodarirea vanatului in HU este la cu totul alt nivel comparativ cu cea de la noi. De ce? Simplu, pentru ca traditiile si CULTURA de vanatoare DIFERA! Putem discuta cat vrei, asta este trista realitate de la noi, pentru ca am foarte foarte multe argumente, ca la noi "VANATORII" sunt foarte putini, multi sunt cei cu PERMIS de vanatoare.
Si la voi sunt controverse.
Personal sunt de parere ca vanatul TREBUIE ajutat, dar cu masura, daca se vrea vanatoare in conditii cat mai "salbatice".
Si mai cred ca densitatea prea mare de vanat, mentinuta artificial, pentru recoltarea multor exemplare, AFACERE, multa forfota in teren duce la "civilizarea" habitatului si a vanatului.
NU trebuie sa luati de bune cele de mai sus, sunt niste pareri impartasite si de alti iubitori de natura si vanat, nu sunt cutume sau adevaruri absolute, considerati-le doar un punct de vedere.
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: 8x57 din Martie 28, 2013, 12:57:53 a.m.
http://huntingpress.eu/video/hu/147 (http://huntingpress.eu/video/hu/147)
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: first din Martie 28, 2013, 09:06:13 a.m.
Asa trec si la noi< da' OILE!!!! 119
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: claudiu din Martie 28, 2013, 09:20:24 a.m.
Tarc clar!  0065
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: DAC din Martie 28, 2013, 11:55:27 a.m.
http://huntingpress.eu/video/hu/147 (http://huntingpress.eu/video/hu/147)

Cum s-a spus la vederea girafei , asa ceva nu exista  020
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: 8x57 din Martie 29, 2013, 01:16:41 a.m.
Nu e chiar o priveliste ce o vezi in fiecare zi. Se vede clar ca in tot cardul nu erau decat femele si tineret , tauri la maturitate sexuala nici unul .
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: 8x57 din Aprilie 05, 2013, 04:12:16 a.m.
Amikor hó fedi a Lábodi tájat (http://www.youtube.com/watch?v=Jjy5ugVIylo#ws)
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: claudiu din Aprilie 22, 2013, 09:39:39 p.m.
2013

(http://i243.photobucket.com/albums/ff295/claudiutinca/tablouHu13_zpse037a6a1.jpg) (http://s243.photobucket.com/user/claudiutinca/media/tablouHu13_zpse037a6a1.jpg.html)
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: DAC din Aprilie 22, 2013, 11:32:32 p.m.
Este sezon deschis si la mistret?
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: Milo din Aprilie 22, 2013, 11:45:06 p.m.
Este sezon deschis si la mistret?
la mistret e tot anul  0444
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: claudiu din Aprilie 23, 2013, 08:48:15 a.m.
Legal vorbind, sezonul de vanatoare la mistret e deschis tot anul. Dar spre exemplu la asociatia unde e membru @8x57, sezonul se inchide intre 15 febr. si 15 aprilie pentru a asigura liniste in perioada de fatare a scroafelor.
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: Milo din Aprilie 23, 2013, 03:55:28 p.m.
No ...bag sama ca asta nu o fi din tarc  0444
http://huntingpress.eu/magazin/694_gramm_1905_cic_pont (http://huntingpress.eu/magazin/694_gramm_1905_cic_pont)
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: 8x57 din Aprilie 24, 2013, 12:48:00 a.m.
Nu e din tarc , pentru ca a fugit ranit pe teritoriul vecin .Unde l-au urmarit cu limier care dupa un Km la tinut in loc.
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: DAC din Aprilie 24, 2013, 08:54:34 a.m.
Unii au mare, mare noroc , sa intalnesti un tap ca si asta ..si sa tragi asa de prost incat sa mai fuga 1 Km.... 039

Ca tot veni vorba , genetica sau hrana sunt principalele cauze pentru aparitia unor exemplare ca asta ? Este munca atenta de selectie sau doar intamplare ?

 norocel
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: 8x57 din Aprilie 24, 2013, 10:38:34 p.m.
Eu cred ca toate la un loc.
Cat despre fuga de un Km , cred ca era mai lunga daca  nu era limier. Capriorul pentru limier e aproape ca iepurele pentru brac.
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: claudiu din Aprilie 26, 2013, 10:24:50 a.m.
Tabloul complet:

(http://i243.photobucket.com/albums/ff295/claudiutinca/tablouhu13_zpsacd2b111.jpg) (http://s243.photobucket.com/user/claudiutinca/media/tablouhu13_zpsacd2b111.jpg.html)
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: 8x57 din Aprilie 27, 2013, 09:32:20 p.m.
Ce se vede e rezultatul a sase iesiri cu doua arme. Panda si dibuit.
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: claudiu din Aprilie 27, 2013, 09:49:39 p.m.
Nu se vede si o ratare. Din fericire ratare. 0001
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: claudiu din Mai 02, 2013, 09:10:36 a.m.
Am avut parte de o vreme superba in Ungaria, cu rasarituri si apusuri splendide:

(http://i243.photobucket.com/albums/ff295/claudiutinca/rasarithu13_zpsa26f17d6.jpg) (http://s243.photobucket.com/user/claudiutinca/media/rasarithu13_zpsa26f17d6.jpg.html)

(http://i243.photobucket.com/albums/ff295/claudiutinca/apushu13_zpsa3e52a75.jpg) (http://s243.photobucket.com/user/claudiutinca/media/apushu13_zpsa3e52a75.jpg.html)
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: 8x57 din Mai 02, 2013, 09:33:02 p.m.
Da! c-am toate cele 3 zile de primara din anul acesta le-am petrecut la vanatoare.
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: eltorro din Mai 15, 2013, 07:40:37 p.m.
Frumos!  Felicitari!
Ce-i chestia aia verde de pe jos?
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: 8x57 din Mai 15, 2013, 09:59:01 p.m.
Pai... pe scurt iarba,pasune . In ungureste denumirea e "ösgyep".

Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: Milo din Mai 16, 2013, 12:26:39 a.m.
Frumos!  Felicitari!
Ce-i chestia aia verde de pe jos?
o sa gasesti si tu asa ceva peste vreo luna buna  021  119  045
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: claudiu din Mai 16, 2013, 09:42:15 a.m.
Chestie de aia ce la voi e alba? parsiv
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: 8x57 din August 31, 2013, 05:10:37 p.m.
@8x57, poate nu ar fi o idee rea sa postezi statisticile sezonului 2012-2013. As fi curios cati cerbi au fost vanati la voi si cati au fost medaliati.

Cerb inca nu stiu ,dar sau vanat 148.000 mistreti pe toata tara. Sa anuntat la festivitatea de deschidere a sezonului din jud. Zala.
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: claudiu din Septembrie 18, 2013, 08:59:55 p.m.
Tablou gasit pe un forum maghiar...
(http://i243.photobucket.com/albums/ff295/claudiutinca/cerbiHU13_zps7f7c5dcc.jpg) (http://s243.photobucket.com/user/claudiutinca/media/cerbiHU13_zps7f7c5dcc.jpg.html)
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: 8x57 din Iulie 20, 2015, 11:01:31 p.m.
 N-am stiut unde sa postez, asa ca am ales ce mi sa parut mai potrivit.
 
In perioada 24-26 iunie am hotarat sa merg la vanatoare, graul deja se apropia de treierat asa ca ma asteptam sa fie miscare. Noptile scurte ,deci vanatul trebuie sa se miste si pe lumina.
In seara de 24 am hotarat sa ies la locul meu de panda cu pipa, cafea si sa savurez linistea.


(http://i212.photobucket.com/albums/cc37/8x57jrs/155_zpsbeqcsbr5.jpg) (http://s212.photobucket.com/user/8x57jrs/media/155_zpsbeqcsbr5.jpg.html)

Abia mi-am terminat prima pipa si ma asezasem comad cand apar 4 soldani. Unul era inca in par de iarna si schiopata , nu prea vroia sa-si puna jos piciorul din dreapta spate . Am decis sa trag la el ,dar nici cum nu vroia sa-mi arate blatul , lumina fiind foarte buna am hotarit sa trag din fata. Glontul a intrat prin frunte si a iesit prin gatlej ,porcul rama in momentul cand am tras .

(http://i212.photobucket.com/albums/cc37/8x57jrs/159_zps2yypjvce.jpg) (http://s212.photobucket.com/user/8x57jrs/media/159_zps2yypjvce.jpg.html)

Cand am ajuns la el pe langa bucurie m-am intristat . Am vazut de ce schiopata .Piciorul ia fost prins in lat , a reusit sa-l rupa dar na reusit sa scape de el

(http://i212.photobucket.com/albums/cc37/8x57jrs/164_zpsqel8rm50.jpg) (http://s212.photobucket.com/user/8x57jrs/media/164_zpsqel8rm50.jpg.html)

(http://i212.photobucket.com/albums/cc37/8x57jrs/165_zpsl87aesih.jpg) (http://s212.photobucket.com/user/8x57jrs/media/165_zpsl87aesih.jpg.html)

In urmatoarea seara iara am iesit mai devreme sa ma relaxez putin , dupa nici o ora in panda a iesit primul mistret pe care cand am vrut sa-l iau in luneta a zbughit-o speriat . Am ramas putin nedumerit ,dar ce era sa fac am asteptat in liniste . Dupa abia cateva minute a iesit o vitea de anul trecut.
Cum la noi acum se pune accent pe reducerea populatiei de cerb ,am dat drumul focului. Tras la cap din spate , gaura de intrare practic nu se vedea ,iesirea ... vizibila.

(http://i212.photobucket.com/albums/cc37/8x57jrs/171_zpsj1smfzqr.jpg) (http://s212.photobucket.com/user/8x57jrs/media/171_zpsj1smfzqr.jpg.html)

(http://i212.photobucket.com/albums/cc37/8x57jrs/172_zpsqh1m9c0b.jpg) (http://s212.photobucket.com/user/8x57jrs/media/172_zpsqh1m9c0b.jpg.html)

A treia seara ma gandeam ca deja am luat destul bir padurii dar din nou pe lumina a venit un vierut. Se auzea de departe cum vine si umbla prin tufele din jurul locului dar nu iesea ,apoi sa facut liniste si a iesit intr-o liniste deplina. Crucea de la S&B a ajuns in dreptul urechi cand am dat drumul la foc, a cazut gramada fara sa mai miste. Am socotit ca e momentul sa inchei vanatoarea si dupa eviscerat am pornit catre casa.

(http://i212.photobucket.com/albums/cc37/8x57jrs/174_zpsuvs0xy3k.jpg) (http://s212.photobucket.com/user/8x57jrs/media/174_zpsuvs0xy3k.jpg.html)


Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: claudiu din Iulie 23, 2015, 12:09:01 p.m.
Si sezonul e abia la inceput!  0001 norocel
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: aedob04 din Iulie 23, 2015, 10:04:25 p.m.
... si de era in stare de statea o saptamana!!!  333
Felicitari Victore!! norocel
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: 8x57 din August 02, 2015, 09:30:44 p.m.
Daca as avea atata timp pentru vanatoare cat mi-as dori .....
Titlu: Re: Vanatoarea in Ungaria
Scris de: mihai_ionut_daniel din August 31, 2015, 05:42:01 p.m.
Daca as avea atata timp pentru vanatoare cat mi-as dori .....
sa stii ca nu esti singurul care gandeste asa ...