Vanatoare in Romania

 
Vă rugăm să vă logaţi sau să vă înregistraţi.Autor Subiect: Paralaxa  (Citit de 842 ori)

Offline s1335db

  • Membru important
  • Mesaje postate: 192
  • Karma: +2/-0
Paralaxa
« : Octombrie 23, 2017, 09:24:58 p.m. »
Salut,

Paralaxa data in descrierea lunetelor, de exemplu 100m, ce inseamna? Ca pana la distanta asta nu exista fenomenul asta sau de la la ea incolo nu exista? Am gasit date contradictorii si de asta as aprecia daca ma lamuriti.

Offline DAC

  • Membru important
  • Mesaje postate: 1132
  • Karma: +3/-0
Re: Paralaxa
« Răspuns #1 : Noiembrie 01, 2017, 10:42:14 p.m. »
Nici una din situatiile amintite de tine.


Paralaxa apare atunci cand imaginea produsa de obiectivul lunetei nu se formeaza in acelasi plan cu reticulul, se poate verifica simplu prin miscarea capului sus-jos sau stanga-dreapta, daca observi ca se misca reticulul in raport cu punctul vizat atunci ai eroare de paralaxa .

Daca in descrierea lunetei scrie ceva legat de paralaxa la 100m inseamna doar ca luneta este conceputa sa aibe zero eroare de paralaxa doar daca observi un obiect aflat la 100 m, pentru orice tinta aflata mai aproape sau departe vei avea eroare de paralaxa.

Chiar si faptul ca unii producatori indica o anumita distanta este ceva cel mult orientativ deoarece paralaxa este dependenta de caracteristicile atmosferei care duc la coeficienti de refractie diferiti ai aerului (presiune, temperatura, umiditatea aerului) .

Pentru distante vanatoresti eroarea este mica nici nu merita sa iti bati capu cu ea, lunetele concepute pentru tarsul la distanta sunt doatate cu reglaj pentru paralaxa si nu mai este o problema eliminarea ei.
In viata lucrurile importante nu sunt "lucrurile" .
It's better to be hated for who you are than loved for who you are not......

 

SMF 2.0.15 | SMF © 2016, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder
Simple Audio Video Embedder

ModernDark64 design by BlocWeb