Vanatoare in Romania

Vanatoare => Soimarit => Diverse => Uliul => Subiect creat de: arash din Mai 12, 2009, 12:45:28 p.m.

Titlu: Generalitati despre ulii
Scris de: arash din Mai 12, 2009, 12:45:28 p.m.
Ulii

Ulii, reprezentanti ai genului Accipiter, sunt cu siguranta cei mai desavarsiti vanatori cu pene, eficienti si versatili, putand vana o gama foarte larga e prazi, din zona de ses pana in zona de munte.
Sunt pasari cu un corp foarte puternic, aripi scurte si late, o coada foarte lunga , ciocul ascutit, scurt si coroiat, ghearele ascutite si cu o deschidere foarte larga. Atacul lor este rapid si puternic, intotdeauna prin ambuscade, fiind un maestru al camuflarii, cu strategii de vanatoare intotdeauna adaptate locului in care vaneaza. Posibilitatile uliului sunt neinchipuit de mari, el putand ataca din zbor sau la sol, in camp liber sau in tufisuri, uneori chiar in coroana copacilor, urmarindu-si prada intr-un zbor acrobatic si vijelios, de cele mai multe ori incununat de succes. In natura este observat destul de rar, momentele de panda in care sta tupilat cu capul tras intre umeri, fiind ascunse, iar atacurile sunt prea scurte si rapide. Primavara, in perioada de imperechere poate fi observat la marginea padurilor si a asezarilor, in zboruri joase, de multe ori necajit  si atacat de toate pasarile.

Cei mai de seama reprezentanti aia cestui gen la noi in tara sunt uliul porumbar (Accipiter gentilis) si uliul pasarar (Accipiter nissus).

Uliul porumbar are mai multe subspecii din care la noi se gasesc Accipiter gentilis gentilis, Accipiter gentilis galinarum si Accipiter gentilis marginatus.  Popular se mai numeste si uliul gainar sau al gainilor.
Este o pasare sedentara, raspandita in toata tara, din ostroavele Dunarii pana sus la munte. Pe perioada iernii paraseste padurile in care a cuibarit si se retrage spre campie si la marginea asezarilor umane unde gaseste un loc ideal de vanatoare. Sunt pasari teritoriale care isi apara zona de vanatoare in fata altor rapitori cu pene indiferent de specie.
Prada este in special reprezentata de pasari, salbatice si domestice, dar in ghearele uliului pot cade si mici mamifere. Rolul lui in ecosistem este unul foarte important, acela de instrument al selectiei naturale, indepartand din populatie animalele bolnave sau slabe. Atacul uliului (ca si al oricarui alt pradator) este indreptat intotdeauna spre prada cel mai usor de prins, fiind un adevarat maestru in alegerea celor bolnave. De exemplu, in momentul in care ataca un stol de porumbei acesta se ridica brusc in incercarea de a iesii din raza de actiune a uliului. Indivizii insuficient de rapizi, sau bolnavi nu vor reusii niciodata si vor fi victime sigure. Astfel, intotdeauna, in momentul in care stolul va repera un rapitor se va ridica la inaltime si va survola zona intr-un zbor foarte rapid, pentru a demonstra parca rapitorului ca sunt foarte sanatosi si puternici si mai bine sa nu incerce un atac. La fel, daca uliul ajunge in apropierea stolului, porumbeii vor face in permanenta manevre de eschiva, in cerc, revenind spre coada uliului. Acesta, daca pierde momentul de surpriza isi reduce considerabil sansele de reusita. Exemplarele nefericite care vor decide parasirea stolului sau se vor aseza pe sol vor devenii victime sigure.
Rolul reglator al uliului este bine demonstrat in zonele si tarile in care acesta a disparut. Astfel in aceste zone se poate observa dezvoltarea in exces a populatiilor de pasari prada, ele devenind in aceste cazuri o adevarata napasta pentru tinut. Cu predilectie se observa mai ales cresterea populatiei de ciori, reglarea ei ulterioara fiind aproape imposibila.

Cuibaritul are loc la inceputul lunii aprilie, incubatia oualor durand 36-38 de zile. Clocirea este facuta in proportie mai mare de femela si mai mica de mascul, care are in principal rolul de furnizor de hrana pentru familie. La varsta de 36-40 de zile puii sunt suficient de mari pentru a parasii cuibul si incep sa se strecoare pe crengile din jurul acestuia.

Uliul pasarar, miniatura celui porumbar, de talie mult mai mica dar cu caracteristici similare, este cel mai mare dusman la pasarilor de talie mica. Se hraneste preponderent cu vrabii, presuri, ciocarlani, sturzi, grauri, mierle, iar femela poate prinde chiar si porumei sitari si stancute. Mamiferele mici si rozatoarele nu constituie o hrana permanenta, dar daca apare ocazia nu sunt refuzate.
Este o pasare pur instinctiva, cu reflexe fulgeratoare, zboruri scurte si eficienta maxima. Totul la acest rapitor este proiectat inspre performanta si perfectiune. Talia mica il obliga sa vaneze des si eficient, cu pierderi cat mai mici de energie. Mai ales in perioada cresterii puilor, masculul trebuie sa asigure o cantitate de hrana suficienta pentru 3-4 guri. Aripile scurte ii permit sa accelereze brusc la viteza maxima si sa se strecoare prin tufe si coroane arboricole foarte dese. Coada foarte lunga ii permite efectuarea unor manevre acrobatice incredibile, de nemaintalnit la alti rapitori. In atac este atat de concentrat pe prada incat restul lumii parca inceteaza sa existe. Nu de putine ori in urmarirea prazii intra in casele oamenilor, se lovesc de geamuri, garduri sau masini, iuteala atacului si izbitura puternica fiindu-i uneori fatala.
Cuibaritul acestei pasari este cel mai tardiv, dupa jumatatea lunii mai, astfel in momentul inceperii zborului, tinerii pasarari vor putea sa invete vanatoarea pe tineretul speciilor prada, foarte abundent pe perioada verii.
Titlu: Re: Generalitati despre ulii
Scris de: claudiu din Mai 14, 2009, 08:30:38 a.m.
@arash, daca pui si poze la topicurile unde ai prezentat ulii, e si mai bine. Pentru mine, ar fi mult mai usor daca si vad despre ce e vorba. Incerci, te rog?
Titlu: Re: Generalitati despre ulii
Scris de: arash din Mai 14, 2009, 02:00:41 p.m.
Pun sigur. Deseara promit, numa ca stau mai prost cu timpul...
Titlu: Re: Generalitati despre ulii
Scris de: arash din Mai 23, 2009, 11:42:18 a.m.
Uliul porumbar

(http://i222.photobucket.com/albums/dd202/catilinadinu/pasari/togo.jpg)

(http://i222.photobucket.com/albums/dd202/catilinadinu/pasari/capporumbar.jpg)

(http://i222.photobucket.com/albums/dd202/catilinadinu/pasari/uporumbarportret.jpg)
Titlu: Re: Generalitati despre ulii
Scris de: cornu din Februarie 09, 2010, 08:27:42 p.m.
Este cumva un exemplar tanar?
Titlu: Re: Generalitati despre ulii
Scris de: aedob04 din Februarie 09, 2010, 10:11:06 p.m.
Superbe poze! kalap
Titlu: Re: Generalitati despre ulii
Scris de: arash din Februarie 11, 2010, 11:58:43 a.m.
da, un exemplar tanat tocmai trecea in al doilea an de viata
Titlu: Re: Generalitati despre ulii
Scris de: cornu din Februarie 11, 2010, 04:47:02 p.m.
Se dreseaza greu ulii porumbari?
Titlu: Re: Generalitati despre ulii
Scris de: gigi123 din Februarie 11, 2010, 11:03:49 p.m.
Am vazut o varietate cu penele albe, doar virfurile aripilor erau negre.
Ma tenteaza sa incerc o astfel de vinatoare, dar mi-ar fi mila sa iau puii din cuib.
Titlu: Re: Generalitati despre ulii
Scris de: arash din Februarie 18, 2010, 11:36:56 a.m.
In sfarsit s-a reusit sa pornim Asociatia Peregrinus pentru protectie a pasarilor de prada si promovarea a soimaritului. daca vrei sa incepi ia legatura cu noi. porumbarul cu siguranta nu este o specie cu care sa incepi, este dificil, cu toane si destul de agresiv. iar imprintat este si mai rau, risti sa ramai cu vreun ochi scos. e o pasare care nu iti iarta greselile. la fel nu-ti recomand sa iei din cuib, pe langa ca este ilegal este si pacat. din pacate in fiecare primavara primim destule pasarile spre reabilitare, furate din cuiburi de catre copiii sau diverse situatii ciudate, asa ca ar fi de unde. numai sa vrei. 333
Titlu: Re: Generalitati despre ulii
Scris de: sorin flutur din Octombrie 20, 2010, 12:55:47 a.m.
(http://i229.photobucket.com/albums/ee238/flutur_sorin/IMG_6806.jpg)
(http://i229.photobucket.com/albums/ee238/flutur_sorin/IMG_6544.jpg)
(http://i229.photobucket.com/albums/ee238/flutur_sorin/IMG_6536.jpg)
Titlu: Re: Generalitati despre ulii
Scris de: eltorro din Octombrie 20, 2010, 05:38:16 a.m.
Sa-ti traiasca!!
Titlu: Re: Generalitati despre ulii
Scris de: sorin flutur din Octombrie 20, 2010, 05:06:43 p.m.
sa traiasca pradator...si ai tai... 086
Titlu: Re: Generalitati despre ulii
Scris de: the deer hunter din Octombrie 21, 2010, 01:27:45 a.m.
Sorin, nu ma pricep la pasari de prada dar nu m-am putut abtine sa nu comentez asupra fotografiilor.De 2-3 zile imi bat capul si nu cred ca am vazut vreo fotografie mai reusita decat fotografiile 2 si 3 de mai sus.

 norocel
Titlu: Re: Generalitati despre ulii
Scris de: sorin flutur din Octombrie 21, 2010, 11:58:09 p.m.
meritul pentru fotografii este al lui Victor...meritul pt. prunc este a celui care i-a pus-o lu' ma-sa...daca si voi ziceti ca-mi seamana...incep sa cred ca-i al meu hohote
Titlu: Re: Generalitati despre ulii
Scris de: gigi123 din Octombrie 24, 2010, 03:00:49 p.m.
meritul pentru fotografii este al lui Victor...meritul pt. prunc este a celui care i-a pus-o lu' ma-sa...daca si voi ziceti ca-mi seamana...incep sa cred ca-i al meu hohote

M-ai spart, cred că numai tu ai acces la calculator.