Vanatoare in Romania

 
Vă rugăm să vă logaţi sau să vă înregistraţi.Autor Subiect: observatii de rapitoare  (Citit de 1309 ori)

corui

  • Vizitator
observatii de rapitoare
« : Aprilie 19, 2009, 12:27:39 p.m. »
Salutare!
Vad ca pe aici inca nu prea e animatie.Haideti sa spargem gheata si sa incepem sa postam cite ceva, administratorii ne asteapta!
La aceasta data, ulii porumbari ca si majoritatea celorlalte rapitoare au inceput cuibaritul.Exceptie fac ulii pasarari(accipiter nisus) care abia pe la inceputul lunii viitoare depun ponta.Oricum, si ei insa si-au stabilit deja teritoriile de cuibarire, i-am gasit localizati in anumite zone unde stiu ca au si cuibarit anii trecuti.
Am urcat si am fotografiat cuibul unei perechi de sorecari comuni care s-au localizat pe o salcie din cimp deschis(un loc perfect pentru tarci sau ciori, dar sorecari nu am mai gasit in astfel de zona!).Am gasit de asemenea  huhurez uralenz pe care l-am fotografiat clocind pe un cuib mare de porumbar in coroana unui fag enorm.
Acum 3 saptamini, soimii calatori erau in ritual de imperechere, am vazut masculul aducind si oferind femelei o pasare vinata(sturz), pe care aceasta l-a mincat in virful unei stinci.
De asemenea, in zona mea au aparut destul de multi ereti de stuf in ultima vreme, i-am vazut rotind deasupra cimpului, perechi.
O alta pasare ce pare a se extinde ca areal in ultimul timp este sorecarul rosu(buteo vulpinus).
Postati si voi observatii ce le-ati facut ion aceasta perioada.

Offline 8x57

  • Membru important
  • Mesaje postate: 1418
  • Karma: +1/-0
Re: observatii de rapitoare
« Răspuns #1 : Aprilie 19, 2009, 01:37:53 p.m. »
Cred ca foarte putini vinatori stiu sa deosebeasca pasarile rapitoare intre ele . A-ti putea scrie si despre cum vineaza, cum zboara si nu in ultimul rind poze. Sa putem asocia denumirea cu pasarea.
Ca pe majoritatera vinatorilor ma fascineaza soimaritul,stiu ca nu voi tine pasare dar mi-ar place sa pot recunoaste pasarile rapitoare in teren.
înainte de a scrie un cuvânt
îmi găsesc totdeauna timp
să stau de vorbă cu el
(Louis Savary)

corui

  • Vizitator
Re: observatii de rapitoare
« Răspuns #2 : Aprilie 20, 2009, 03:13:01 a.m. »
Salut!
O idee foarte buna! Voi cauta prin pozele mele, poate ma ajuta si prietenii soimari de pe acest forum si vom incropi un fel de mic- ghid al pasarilor rapitoare de pe la noi. Sunt intr-adevar captivante , si te simti cumva parca mai bogat interior atunci cind incepi sa patrunzi in lumea lor si sa le descoperi fragmente din viata in iesirile de teren.

Offline 8x57

  • Membru important
  • Mesaje postate: 1418
  • Karma: +1/-0
Re: observatii de rapitoare
« Răspuns #3 : Aprilie 20, 2009, 02:31:33 p.m. »
Mai este un aspect ,protectia pasarilor rapitoare!
 Sint destui vinatori care ridica arma asupra acestor pasari si habar nu au la ce trag. Daca ar incepe sa cunoasca viata lor poate s-ar mai potoli si dorul acesta de a stirpi "concurenta". Ar intelege sa vada ceea ce privesc. Asa poate ar cruta viata unei pasari pe cale de disparitie.
 
înainte de a scrie un cuvânt
îmi găsesc totdeauna timp
să stau de vorbă cu el
(Louis Savary)

Victor

  • Vizitator
Re: observatii de rapitoare
« Răspuns #4 : Mai 09, 2009, 11:02:46 p.m. »
Buna seara!
Bine v-am gasit, soimari ;D

Din iesirile facute in ultimul timp, ciuful (Otus scops) pare sa aiba perioda de cuibarit mult diferentiata de la caz la caz, un cuib intr-o scorbura batrana avea pui acum o luna, in altul atunci abia ouase. Ultimul, intr-un cuib de cotofana(Pica pica), locatarii de drept aveau acum o luna 5 oua, saptamana asta situatia s-a inversat situatia, ciufii aveau 5 oua acolo :o.

Vindereii (Falco tinnunculus), nici ei nu stau degeaba, eclozarea puilor a inceput, iar sorecarii(buteo buteo), doar un cuib sub observatie, inca nu au scos ::)

o seara placuta!

 

SMF spam blocked by CleanTalk
SMF 2.0.15 | SMF © 2016, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder
Simple Audio Video Embedder

ModernDark64 design by BlocWeb